Aktualno

Čak 12 hotela u Dubrovniku do listopada zatvara svoja vrata

Čak 12 hotela u Dubrovniku do listopada zatvara svoja vrata

Turistička sezona je za nama, već se podvukla crta ispod ovogodišnjih rezultata koji su, naravno, obilježeni situacijom s pandemijom koronavirusa. Svoju bilancu podvlače i hoteli na dubrovačkom području, a neki su se već počeli i zatvarati. Za ovaj broj DuLista s hotelskim smo kućama provjerili koliko su zadovoljni ovogodišnjom sezonom te hoće li dolaskom jeseni zatvarati svoje hotele.
-Sezona je bila jako loša, realno nešto je krenulo početkom kolovoza i nadali smo se da će potrajati barem još kroz rujan, međutim zbog loših poteza odgovornih tijela i divljanja virusa u Hrvatskoj, doveli smo se u situaciju da smo došli na crvenu listu svih bitnih emitivnih zemalja i sezona je praktički gotova. Brojke su u ovom trenutku mizerne. Ista je situacija bila sa svim objektima. Ove godine u našoj Vili Orabelle imali smo 50 posto manje gostiju u odnosu na prošlu sezonu, a u hotelu Lero 80 posto manje. Najbrojniji su bili domaći gosti, zatim Nijemci, Britanci te Francuzi i Poljaci – istaknuo je za DuList direktor hotela Lero Srđan Pujo naglasivši kako Lero neće zatvarati preko zime jer nikada nije ni bio sezonski hotel, ali da će zato 1. studenog zatvoriti Vilu Orabelle.
Planiraju je ponovno otvoriti 1. ožujka 2021., a Vila 5db u blizini Straduna radit će tijekom cijele zime kao i hotel.

Bellevue i Odisej već zatvoreni
U Jadranskim luksuznim hotelima zadovoljni su ovogodišnjim rezultatima, no, ističu, za konačan zaključak potrebno je pričekati kraj godine, a s obzirom da je dio njihovih hotela još uvijek otvoren, a predstoje im još dva izazovna mjeseca.
-Odluku o dinamici otvaranja i zatvaranja hotela donosimo u skladu s najavama dolazaka i brojem avio linija prema destinaciji te smo tako Hotel Bellevue zatvorili 7. rujna, Hotel Odisej na Mljetu 14. rujna dok će se Hotel Croatia u Cavtatu zatvoriti 20. rujna. Hotel Excelsior i Hotel Dubrovnik Palace do daljnjeg ostaju otvoreni, a njihovo eventualno zatvaranje ovisit će o daljnjem razvoju situacije – odgovorili su za DuList iz JLH-a.
Dodali su kako su zadržali sve svoje stalne zaposlenike od početka pandemije, kojih je trenutno 665 te se njihov broj, neovisno o daljnjem radu hotela i situaciji s koronavirusom neće mijenjati.
-Dodatno je tijekom godine zaposleno 163 sezonskih radnika, koji su bili ili su još raspoređeni u trenutno otvorenim hotelima grupacije te u ovom trenutku još uvijek imamo 153 sezonskih zaposlenika, a čiji ugovori istječu tijekom rujna i listopada – istaknuli su iz JLH-a.
Iz hotela Hilton Imperial Dubrovnik naglasili su kako vjeruju da nitko ne može biti zadovoljan sezonom, ali kako smatraju da su postignuti rezultati pokazatelj njihove fleksibilnosti i brze prilagodbe novim okolnostima na tržištu. S obzirom na okolnosti, ističu, broj noćenja je niži kao i za cijelu županiju. I ove zime planiraju ostati otvoreni.
-Od otvaranja pod zastavom Hiltona 2005. hotel se zatvarao samo za vrijeme obnove soba i restorana. Čitavo vrijeme pandemije Hilton Imperial je bio otvoren i primao goste, a osigurali smo smještaj i doktorima koji svo ovo vrijeme dolaze u ispomoć OB Dubrovnik – naglasili su za DuList iz hotela Hilton Imperial Dubrovnik.
Sezona je bila izazovna i za hotele Maestral. Većina rezervacija, naglasili su napravljena je kroz izravan booking s izraženim ‘last minute’ rezervacijama.
-Uvođenje dodatnih restrikcija putovanja u rujnu na našim najznačajnijim emitivnim tržištima nažalost se negativno odrazilo na stanje posezone od koje smo puno očekivali s obzirom na prijašnje najave te smo sukladno smanjenju letova donosili odluke i o radu hotela. Hotel Vis zatvorili smo početkom rujna dok će hoteli Splendid i Uvala ostati otvoreni kroz rujan i listopad, a odluka o zatvaranju ovisit će o broju avio linija prema destinaciji – naglasili su iz hotela Maestral.

Izgubljena sezona
Hotel Lapad u ovoj se godini otvorio 12. ožujka, a, istaknula nam je direktorica prodaje i marketinga Vivian Kuculo, hotel su morali zatvoriti već nakon sedam dana.
-Drugi put smo otvorili 1. srpnja, kad je bio najavljen početak letova. Srpanj smo radili na oko 20 posto popunjenosti, a pokretanjem letova iz Ujedinjenog Kraljevstva sredinom srpnja porastao je optimizam i naš booking je u ovim okolonostima izgledao dosta dobro do 20. kolovoza kad je Hrvatska završila na crvenim listama i od kada je počeo drugi val otkaza rezervacija. U tim danima prije nego smo završili na crvenim listama smo imali popunjenost od oko 65 posto, a rujan je izgledao još bolje od kolovoza. Šteta da nismo uspjeli sačuvati epidemiološku situaciju pod kontrolom jer su najave za jesen izgle­dale obećavajuće. U smještajnim objektima nije bilo nikakvih problema, niti žarišta, samo vrlo rijetki pojedinačni slučajevi, jer su posebno hotelijeri bili jako odgovorni – govori nam Kuculo.
Za njih je ovo, dodaje, izgubljena sezona jer su ostvarili 10 posto prihoda u odnosu na lanjsku sezonu. Na kraju sezone ostvarit će sedam tisuća noćenja, a lani su imali više od 66 tisuća noćenja. Hotel Lapad inače radi do sredine studenog, priča Kuculo, ali s obzirom da je booking tako loš i letovi toliko smanjeni, planiraju zatvoriti već u prvoj polovici listopada.
Direktor hotela Rixos Premium Dubrovnik Ayhan Basci istaknuo je za DuList kako je ovaj hotel, kao najveća turistička investicija na dubrovačkom području tijekom 2020. godine, ostvario zadovoljavajuće rezultate u ovoj dosad najkraćoj turističkoj sezoni.
-Unatoč zahtjevnim uvjetima uslijed COVID-19 pandemije, brojke su veće nego što su prvotno bile očekivane, a posebno smo ponosni što smo unatoč tome uspjeli završiti planiranu obnovu hotela te ponuditi tržištu potpuno novi luksuzni hotelski proizvod u Dubrovniku. Ostvareni rezultati u ovoj turističkoj sezoni nisu mjerljivi s prošlogodišnjim rezultatima zbog izvanrednih uvjeta uvjetovanih COVID-19 epidemijom. Tijekom srpnja i kolovoza u hotelu je boravilo najviše gostiju s naših tradicionalnih tržišta UK i Njemačke. Restrikcije oko putovanja u Hrvatsku koje je uvela većina zemalja EU s kojih dolaze naši gosti, negativno su se odrazile na broj rezervacija u posezoni. Iz tog razloga, svoje smo aktivnosti usmjerili na tržište Ukrajine i Izraela, odakle dolazi najveći broj gostiju koji trenutačno borave u našem hotelu – rekao je Basci dodavši kako Rixos Premium Dubrovnik do daljnjega ostaje otvoren, uz poštivanje visokih higijenskih standarda i preporuka Stožera civilne zaštite RH.

Umanjili smještajne kapacitete
Iz grupacije Valamar istaknuli su kako je za ovu turističku sezonu Valamar umanjio smještajne kapacitete hotela, ljetovališta i kampova za 20 posto kako bi osigurao još više prostora gostima u restoranima, na recepciji, bazenima, na plaži i u ostalim zajedničkim sadržajima.
-Hotel Valamar Argosy i Solitudo SunnyCamping svoja su vrata za ovu sezonu zatvorili prije nekoliko dana, dok hotel Valamar Collection Dubrovnik President zasada ostaje otvoren do daljnjega. Najveći broj gostiju dolazio nam je iz zapadnoeuropskih zemalja, u čemu su prednjačili Britanci i Nijemci te gosti iz naših susjednih zemalja. S ponovnim pokretanjem poslovanja i otvaranjem objekata Valamar Riviera je u prvom redu vratila na rad djelatnike iz operacija koji su već bili u radnom odnosu, a zatim je tijekom lipnja započela sa zapošljavanjem stalnih sezonaca i sezonaca s iskustvom rada u Valamaru. S obzirom da su u Dubrovniku bila otvorena samo tri objekta, dio djelatnika iz operacija i tehničkog sektora te hortikulture dobio je mogućnost povratka na posao u drugim Valamarovim destinacijama – odgovor je Valamara.
U Royal Hotels and Resort istaknuli su kako je sezona, s obzirom na kasni početak i restrikcije putovanja, završila sukladno njihovim očekivanjima.
-Trenutno smo na 2021., za koju očekujemo stabilniju špicu, a nešto teži početak. Ove sezone bilježimo pad od 75 posto u broju gostiju i noćenjima u odnosu na prošlu godinu. Do kraja rujna planiramo zatvoriti 4 od ukupno 5 naših hotelskih objekata, a ovisno o booking trendu ćemo odlučiti kada zatvoriti i posljednji hotel. Trenutno su zatvoreni hoteli Royal Princess, Royal Palm i Royal Ariston, a još su otvoreni hoteli Royal Neptun i Royal Blue. Royal Neptun zatvaramo do kraja rujna, a Royal Blue će se zatvoriti tijekom listopada – istaknuli su iz Royal Hotels and Resorta.
Dakle, prema svemu sudeći, 12 hotela na dubrovačkom području do kraja listopada zatvorit će svoja vrata do sljedeće turističke sezone

Iz tiskanog izdanja DuLista

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist