Aktualno

BUTKOVIĆ I MARIĆ U OBILASKU Pelješki most se otvara prema planu, ovog ljeta očekuju nas gužve u Stonu

BUTKOVIĆ I MARIĆ U OBILASKU Pelješki most se otvara prema planu, ovog ljeta očekuju nas gužve u Stonu

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ovog je petka proveo svog kolegu, ministra financija Zdravka Marića Pelješkim mostim i dijelom pristupnih cesta. Kako je naglasio Butković, Mariću je ovo prvi službeni obilazak mosta.

-Znate da se Pelješki most s dijelom pristupnih cesta otvara 26. srpnja te smo htjeli vidjeti kako stvari idu i kako se sve završava. Sve je po planu i programu. Činjenica je da su i velike vrućine te je otežano i radnicima koji rade u ovom trenutku, ali kako stvari stoje, 18. srpnja je uporabna dozvola za pristupne ceste – rekao je Butković.

Naglasio je ulogu cijele Vlade RH u ovom projektu, a posebno ministra Marića koji je od početka bio uključen u njegovu realizaciju.

-Projekt se 85 posto financira bespovratnim sredstvima, a 15 posto sredstava je trebala osigurati RH. Nije to samo 15 posto, to je puno više budući da su kompletnu projektnu dokumentaciju i izvlaštenje vodile Hrvatske ceste tako da nam je potpora Ministarstva financija, posebno ministra Marića bila potrebna od samog početka – rekao je Butković te dodao kako je ovdje riječ o projektu svih projekata, na radost svi ljudi iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Na pitanje novinara može li otkriti detalje samog programa otvaranja 26. srpnja, Butković je rekao kako se detalji još rade, no istaknuo je kako će se Most toga dana otvoriti za sve koji žele doći, kako bi odmah od jutra mogli prošetatai i biti dio tog velikog događaja. Sama ceremonija u večernjim satima bit će protokolarna.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je kako je impresivno sve ono što je danas vidio i čuo.

-Ovo je impresivno zdanje kojem ćemo se svi skupa diviti idućih tjedana i još dugo, ali još važnije je da ćemo za ovaj kraj Hrvatske vidjeti još puno pozitivnih ekonomskih i financijskih benefita koje će most i sve što on predstavlja i čini imati. Čuo sam da je uz sve brojne poteškoće i izazove sve na tragu planova i krajem mjeseca ćemo se diviti i službenom otvorenju – rekao je Marić.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako će naša županija Pelješkim mostom dobiti jedan poticaj za daljnji razvoj.

-Očekujemo nešto malo gužvi u samom Stonu ovog ljeta, možda mjesec i pol dana. Međutim, svi smo suglasni da je to najmanja žrtva koju za ovakav napredak za Dubrovačko-neretvanske županije možemo podnijeti – rekao je Dobroslavić.

-Očekujem daljnji razvoj projekata koji su dobili potporu Vlade na sjednici u Dubrovniku 2019. To su brza cesta Zračna luka – Dubrovnik – Osojnik, to je autocesta od čvora Metković do čvora Osojnik i nastavak pelješke ceste od Brijeste do Orebića i obilaznice Orebića. Za sve se te projekte radi studijska dokumentacija i svi su u određenoj fazi razvoja – zaključio je.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić rekao je kako su obilaskom terena i na koordinacijama koje su učestale dobili sva uvjeravanja da sve teče prema planu i da će tehnički pregled za dio pristupnih cesta biti u skladu s ugovorom te je potvrđen datum otvaranja.

-Došli smo danas ovdje dati potporu i izraziti zahvalnost svim izvođačima radova koji u ovim nehumanim uvjetima rade na asfalterskim i betonskim radovima na ovim visokim temperaturama. Oni će u ovih zadnjih mjesec dana podnijeti najveći teret realizacije ovog projekta – rekao je među ostalim Škorić.

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist