DuList IN

Bura raspuhala sve želje Porporelaša

Bura raspuhala sve želje Porporelaša

Bura je učinila svoje, raspuhala i očistila sve s Porporele, pa i oblake na nebu, te je pun mjesec zasjao nad ovim mitskim mjestom naše mladosti i prvih ljubavi.

Unatoč jakoj buri ipak se oko šest popodne okupio veći broj Porporelaša u skrivenoj Uvalici, gdje se kupalo još do prije koji dan. Povod je bilo svečano obilježavanje 90 godina od prvog spominjanja, dakle i osnivanja Republike Porporela.

Podatak kako je 1921. godine osnovana ova o svemu originalna Republika, koji se istina još uvijek prepričava među najstarijim Porporelašima, pronašao je i nedavno objavio vrijedni istraživač arhive Grada Damir Račić. Stoga, a s tim razlogom, u jednu od stijena uz same zidine postavljena je, samim tim i svečano otkrivena kamena spomen ploča s natpisom „1921. RP. 2011“!

Ta čast pripala je Željku Lali, svakako najzaslužnijem što je 2005. godine obnovljena udruga i opet pokrenuta Republika Porporela. Puno tog se planiralo uz ovu svečanost, pa čak i plivanje bar do stijene Toć, ali bura je raspuhala i sve želje, te su ostali samo najhrabriji! A to su pravi Porporelaši.

Došao je naravno i aktualni Knez Mark Englez te vodio žućne rasprave s Damirom Račićem o povijesnim aspektima Republike!  Malo se i zasviralo, „Ono…“ rekli bi: za dušu, pala je i koja poštapalica, bilo je i ića i pića „za ne falit“, ma unatoč buri, bilo je veselo, kao i uvijek s Porporelašima. A kako i ne bi bilo, kad im je tek devedeseta…

 

Pročitajte još

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist

KRISTINA ČORAK DONOSI Tradicionalne slastice s modernim twistom

Dulist

NOVA-STARA PJESMA ATLANTIDE Uz nebeske rođendane Alana i Davora!

Ivana Mijić Vulinović