Grad

Bulić: Treba zabraniti sve zahvate u prostoru vezane za turizam, pa za koga mi to radimo?!

Bulić: Treba zabraniti sve zahvate u prostoru vezane za turizam, pa za koga mi to radimo?!

Predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić rekao je u utorak u Dubrovniku kako bi se zbog nedostatka sezonskih radnika trebao donijeti zakon koji zabranjuje sve zahvate u prostoru vezane za turizam, a za postojeću situaciju nedostatka sezonske radne snage okrivio je Ministarstvo turizma i Hrvatsku udrugu poslodavaca.
Bulić je na konferenciji za novinare u Dubrovniku rekao kako nema smisla davati prostor strancima te kako se umjesto devastacije prostora može ulagati u bivše vojne prostore.
– Hrvatska udruga poslodavaca je odgovorna za ovu situaciju jer bi htjeli imati radnike koliko njima treba, kada treba i po cijeni koju oni odrede. To tako ne ide. Robu kupuju po tržišnim cijenama pa će tako morati plaćati i radnike –  rekao je Bulić te dodao kako poslodavci bruto plaćama od 2900 kuna potiču rad na crno i varanje države.
Ustvrdio je kako poslodavcima nedostaje socijalne odgovornosti i socijalne inteligencije, a napomenuo je kako poslodavci ne mogu gledati samo na svoj profit i novac. Rekao je kako Ministarstvo turizma svojedobno platilo Hotelijerskom fakultetu u Opatiji izradu Knjige standarda u turizmu, a kako nijedan ministar to dosada nije primijenio.
– Odgovorno tvrdim da je hrvatski turizam tvornica invalida. Mi imamo situaciju da se starije osobe više ni ne javljaju za sezonski rad jer ne mogu izdržati nametnuti tempo – rekao je Bulić
Predsjednica Odbora za turizam SIKD-a Marina Cvitić rekla je kako u turizmu trenutno 75 posto radne snage čine sezonci, a napomenula je kako se poslodavci godinama riješavaju radnika na sve moguće načine.
– Prošle godine prosječna neto plaća iznosila je 5007 kuna sa svim dodacima, a većina radnika tu plaću niti ne vidi. Ima radnika, ali ih treba pošteno platiti. Tražili smo i da se kategorizacija hotela veže uz broj stalno zaposlenih ljudi, svaki ministar dosada je pokazao interes za to, ali ništa konkretno nije napravljeno – rekla je Cvitić.
Iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije su poručili i kako se eventualna izmjena stope PDV-a u turizmu mora zakonski vezati uz povećanje plaća radnika u turizmu, a poručili su i kako Republika Hrvatska ne smije popustiti pohlepi HUP-a.

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Andro Vidak na Orsuli je ostavio četiri apartmana! Ima nove velike planove za taj gradski park!

Barbara Đurasović

UŽIVO OD 10 SATI Pratite otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist