Crna kronika

Budite oprezni, motociklisti i mopedisti izlaze na ceste

Budite oprezni, motociklisti i mopedisti izlaze na ceste

Lijepo vrijeme izmamilo je na prometnice ljubitelje vožnje motociklima i mopedima. Međutim, svjedoci smo sve češćeg stradavanja ove kategorije vozača na cestama diljem Hrvatske, ističu iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske. Tako su na prometnicama ove Policijske uprave tijekom 2020. smrtno stradala četiri vozača motocikla, 32 vozača/putnika zadobila su teške, a njih 46 lakše tjelesne ozljede.
U proteklih pet godina, odnosno od 2016. do 2020. na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske smrtno je stradalo 15 vozača mopeda i motocikla, jedan putnik na motociklu, 242 vozača/putnika su teže, a njih 482 lakše ozljeđena. Vozači i putnici tih vozila često su žrtve nesavjesnih vozača ostalih motornih vozila koji kršenjem prometnih propisa ugrožavaju sigurnost svih sudionika u prometu.
No i zbog svog neodgovornog ponašanja i grubog kršenja prometnih propisa i sami motociklisti sudjeluju u teškim prometnim nesrećama u kojima, u sudarima s drugim vozilima, izlijetanjima s ceste ili naletima na objekte uz cestu, smrtno stradavaju ili zadobivaju teške tjelesne ozljede.

Iz policije navode kako se vozači vozača motocikala i mopeda najčešće kreću neprilagođenom i brzinom većom od dozvoljene, ne nose zaštitne kacige te se kreću površinama koje nisu namijenjene za tu vrstu vozila. Precjenjuju svoje vozačke sposobnosti te istovremeno podcjenjuju opasnosti u prometu, obavljaju pretjecanje ili obilaženje kolone vozila po dijelu kolnika za vozila iz suprotnog smjera kada to prema prometnim znakovima nije dopušteno ili je rizično uzevši u obzir promet iz suprotnog smjera te se provlače  između zaustavljenih kolona vozila. Uz to, voze s neupaljenim svjetlima tijekom dana čime su, uzimajući u obzir ionako manju siluetu samog vozila i vozača u odnosu na druga vozila, još manje uočljivi u prometu za druge sudionike, upravljaju neregistriranim i tehnički neispravnim vozilima te upravljaju vozilima prije stjecanja prava (bez položenog vozačkog ispita). Osim toga, uklanjaju blokade na mopedima čime povećavaju krajnju brzinu vozila, koje je prema tvorničkim konstrukcijskim svojstvima namijenjeno za brzine do 45 km/h.

Vozači automobila najčešće oduzimaju motociklistima prednost prolaska te prilikom prestrojavanja, pretjecanja ili skretanja vozila ne pridaju dovoljno pozornosti ovoj kategoriji vozača, tako da im se često nađu u tzv. „mrtvom kutu“ bočnog ogledala. Skretanje ili prestrojavanje obavljaju neoprezno i bez pokazivača smjera, a prilikom opisanih radnji često ne vode računa da su motocikli vozila koja, s obzirom na omjer masa/snaga na kratkim dionicama, mogu ostvariti jako velika ubrzanja.

-Vozače ostalih motornih vozila, prvenstveno vozače osobnih automobila koji čine većinu sudionika u prometu na cestama, pozivamo da prilikom sudjelovanja u prometu posebnu pozornost posvete vozačima mopeda i motocikala. Posebice trebaju za vrijeme vožnje u slijedu i usporedne vožnje prilikom pretjecanja, ostaviti dovoljan razmak između svog vozila i vozača mopeda ili motocikla kojeg prestižu. Potrebno je poštivati pravo prvenstva prolaska vozača mopeda ili motocikala kroz raskrižja sukladno stvarno postavljenoj prometnoj signalizaciji, te prilikom skretanja provjeriti ”mrtvi kut” – navode iz policije.

Pročitajte još

TUŽNA VIJEST Preminula je cijenjena arhitektica Olivera Bravačić

Dulist

Napustio nas je Ivo Jelić, jedan od osnivača dubrovačkog HDZ-a

Dulist

[VIDEO] Pogledajte trenutke požara na Postiri. Sreća da nitko nije stradao

Dulist