Zanimljivosti

“Budite duhovni atlete!”

"Budite duhovni atlete!"

Oprostimo sami sebi! Tek dvadeset godina imamo državu i još se učimo samostalnosti i odgovornosti – izjavio je biskup gospićko-senjski Mile Bogović na tribini „Treba li Crkva biti glasnija i jasnija?“,

koja je u organizaciji udruge Hrvatski domoljubi održana u samostanu sv.Klare.

Biskup Bogović, za kojeg je dubrovački biskup Mate Uzinić rekao da kao povijesničar „pokušava činjenicama rušiti mitove“ a don Miljenko Babaić da „nastoji istrgnuti Liku iz opasnosti izumiranja“, svoje predavanje posvetio je šutnji.

– Šutnja je ponekad najbolji obrambeni mehanizam, ali se često događa nedostatak govora kad je on potreban, kazao je biskup Bogović te naglasio kako Crkva treba biti još glasnija i jasnija, posebno na aktualne teme haških suđenja.

Biskup Bogović spomenuo je tzv. hrvatsku šutnju, koja se često veže za državne institucije, intelektualce i Crkvu.

– Neki bi trebali progovoriti zbog odgovornosti prema narodu, kazao je biskup Bogović.

Naveo je tri hrvatske šutnje. Prva, koja se očitovala i očituje kroz provincijalni i kolonijalni mentalitet, u kojem sve odluke dolaze „iz vana“. Druga je šutnja gubitnika i kažnjenika iz 1945. godine, zbog nametanja krivnje radi osnivanja svoje države, a treća šutnja kulminirala je presudama hrvatskim generalima.

– Šutnja je premrežila sve slojeve, a potporu nalazi u hrvatskoj nespremnosti za samostalnost i odgovornost. Država nikome nije smjela prepustiti suđenja, a pogotovo ne onima koji su bili protiv nje, istaknuo je biskup Bogović.

Biskup Bogović tvrdi kako su i intelektualci zakazali, ali i svećenici.
– Kazao sam svojim kolegama: nemate ni kuće ni žene ni djece, vaša je najveća dužnost da branite narod i govorite istinu, rekao je biskup Bogović te dao smjernice djelovanja u ovim vremenima.

– Budite jaki, duhovni atlete, kao prvi kršćani. Razvijajte osobne vrednote, a ne oslanjajte se na institucije. Budite spremni nositi se s neprilikama. Cijenite žrtve i ugradite ih u pamćenje. Uvijek podržite krivo optužene i osuđene, jer time ćete pokazati da ste doslijedni. Budite sol zemlje, jer sol prožima, a ne ruši. Budite s narodom, uz narod i za narod.

Biskup Bogović istaknuo je kako je Crkva uvijek bila najbliža narodu, jer vlasti se mijenjaju, ali Crkva ostaje uz narod. Smatra kako narodu treba dati razlog za nadanje.

– Poruka mora biti čujna, mora probuditi čovjeka, zaključio je biskup gospićko-senjski Mile Bogović na kraju svog izlaganja.

Pročitajte još

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

DUBROVNIK NEKAD I SAD Fotografije nekadašnjeg svjetskog fotografa i nizozemskog istraživača naših krajeva

Dulist

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist