Aktualno

BRNJAC: Imamo 75 posto turističkog prometa iz 2019. Uz poštivanje mjera možemo se vratiti ‘u zeleno’

BRNJAC: Imamo 75 posto turističkog prometa iz 2019. Uz poštivanje mjera možemo se vratiti 'u zeleno'

U Hrvatskoj je trenutačno 730 tisuća gostiju, čime je turistički promet u srpnju dosegnuo 75 posto prometa iz rekordne 2019. Nakon što od jučer hrvatska obala više nije na zelenoj, nago narančastoj europskoj korona listi, sa svih strana stižu apeli da se mjere poštuju te ubrza cijepljenje kako bi se spasila sezona. Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u središnjem Dnevniku HTV-a ističe kako Hrvatska može spasiti ovogodišnju sezonu ako se svi pridržavamo epidemioloških mjera.Ministrica kaže kako su turistički podaci dosta dobri.

-Na današnji dan je 730 tisuća turista u Hrvatskoj, to je 150 tisuća više nego prošle godine u isto vrijeme. Već tradicionalno najviše je gostiju iz Njemačke, zatim Slovenija, Austrije i Poljske. Najbolje su posjećene Istarska, primorsko-goranska i Splitsko-dalmatinska županija, otkrila je ministrica Nikolina Brnjac u središnjem Dnevniku HTV-a.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) predviđa nagli porast zaraza koronavirusom u Europi do 1. kolovoza. Trebamo li se bojati naglog sloma sezone?

– Ova narančasta boja nam je jedno dobro upozorenje da se moramo pridržavati epidemioloških mjera, da se moramo cijepiti. Upozorenje je i današnje izvješće ECDC-a da je delta-soj ovdje i da se jako brzo širi. Ono o čemu prvenstveno moramo voditi računa je vlastito zdravlje, poručila je ministrica.

Kaže kako za sada nemamo upita iz drugih zemalja vezano uz narančasti status jadranskih županija.

– Ovo nam je upozorenje da se moramo držati propisanih epidemioloških mjera. Upravo zato smo mi i krenuli po županijama da vidimo kako ide provođenje samih mjera. Organizirali smo i sastanke s cijelim turističkim sektorom. Mi stalno upozoravamo da se sve manifestacije i događanja moraju odvijati u kontroliranim uvjetima jer jedino tako možemo sačuvati ne samo turističku sezonu već i cijelu turističku godinu. Moramo razmišljati i o jeseni, turistička sezona ne mora završiti s krajem kolovoza, ona može trajati i u rujnu i listopadu i mi moramo voditi računa i o to aspektu, istaknula je.

Turistički sektor danas je uputio apel za spas ovogodišnje turističke sezone. Brnjac je rekla da razumije njihov apel.

– Trebamo razmišljati kako spustiti brojke i opet doći “u zeleno”. Malo nam za to treba. Uz redovne kontrole događanja, odgovorno ponašanje, cijepljenje i pridržavanje svih mjera možemo i dalje imati dobru sezonu, izjavila je Brnjac dodavši da treba osmisliti način kako bolje kontrolirati ulaske iz npr. UK-a i Rusije.

Komentirala je i činjenicu da većinu naših kapaciteta čine mali privatni iznajmljivači te da situacija sa cijepljenjem u Dalmaciji nije najbolja. Kaže kako na terenu čuje kako mali privatni iznajmljivači od gostiju dobivaju upite jesu li i oni cijepljeni.

– Prvenstveno radi vlastitoga zdravlja bi se svi trebali cijepiti. Zato smo i krenuli sa Safe stay projektom u koji su bili uključeni i privatni iznajmljivači, rekla je ministrica.

Ističe kako su turistički djelatnici bili jedna od prioritetnih skupina za cijepljenje, a podaci o njihovoj procijepljenosti variraju od županije do županije.

– Istarska i Dubrovački-neretvanska županija prednjače po dobroj procijepljenosti turističkih djelatnika. Prema podacima kojima mi raspolažemo oko 70 posto turističkog sektora se cijepilo, kaže Brnjac.

Komentirala je i današnju najavu premijera Plenkovića kako će se i turisti kod nas moći besplatno cijepiti.

– To će niti organizirano najjednostavnije moguće, kao što se naši građani mogu cijepiti na punktovima za cijepljenje moći će to i turisti i sve će biti evidentirano, poručila je dodavši da je poruka o tome već danas odaslana prema direktorima HTZ-a na našim emitivnim tržištima.

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist