Grad

BRNIN IMENOVANA U RADNU SKUPINU Izrađuje se novi Pravilnik za zabranu iznajmljivanja u stambenim zgradama

basket knezev dvor 3x3 2
13.05.2022., Stara gradska jezgra, Dubrovnik - PRO 3x3 Tour Otvoreno prvenstvo Hrvatske! Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Oformljena je radna skupinu za izradu novog Pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojim se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu. Ova radna skupina je jedna od posljednjih inicijativa gradske uprave, usmjerena prema Ministarstvu turizma i sporta Republike Hrvatske. Naime, upućen je zahtjev za nužnom izmjenom navedenog Pravilnika, a u radnu skupinu je imenovana i pročelnica Ivana Brnin.

Sukladno dosadašnjem pravilniku omogućeno je registriranje stambenih prostora u višestambenim zgradama kao prostora za kratkoročni najam čime se narušava kvaliteta života zajednice. Također, aktualnim Pravilnikom se smanjuje mogućnost mladim ljudima dugoročni najam stanova te se kroz prodaju svih stanova na tržištu mladi stavljaju u nepovoljan položaj jer tako kapital pobjeđuje demografiju te mladi ostaju bez prilike za stan.

Prijedlog izmjena navedenog Pravilnika, koji će Brnin predstaviti kroz radnu skupinu, jest da se u članku 28. istog doda stavak 3. i 4. i 5. koji glase da se za stan u višestambenoj zgradi namijenjenoj stanovanju ne može ishoditi rješenje o pružanju ugostiteljskih usluga. Također, višestambena zgrada iz stavka 3. je zgrada namijenjena stanovanju te se sastoji od najmanje četiri stana. Međutim, ove odredbe se ne odnose na postojeće objekte iz članka 4. stavka 2. ovog Pravilnika.

– Uvjereni smo kako ćemo kroz otvoreni dijalog postići izradu novog nacrta prijedloga Pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu. Međutim stečena prava svih dosadašnjih iznajmljivača se ne mogu oduzeti, niti je to namjera ovog pravilnika. Novim pravilnikom regulirat će se buduće dodjeljivanje dozvola za iznajmljivanje i, onemogućiti da višestambene zone postanu apartmanska naselja, a da mladi ljudi, korak po korak, napuste područja našeg grada. Danas je to već slučaj s naseljem Zlatni potok, dok sutra to može biti neki drugi dio grada – naveli su iz Grada Dubrovnika.

Pročitajte još

Gradonačelnik primio aktualnu Miss Universe Hrvatske Zrinku Ćorić

Dulist

ODLUČENO NA SASTANKU Maturanti će i ove godine moći proslaviti norijadu u parku na Pločama

Dulist

LED EKRANI NA 6 LOKACIJA Postavlja se oprema za zonu posebnog prometnog režima

Dulist