DuList INUrednički izbor

BRAVO, KLARA! Plete pomice od desete godine, a nije joj strano ni heklanje, penganje…

BRAVO, KLARA! Plete pomice od desete godine, a nije joj strano ni heklanje, penganje...

U vrijednim rukama Klare Vojvodić iz Banića tradicionaln pomica od palmina lista nastane za deset minuta do pola sata, ovisno o tome kako je raspoložena i koncentrirana za napraviti ju. Ali, kaže: ‘Nikad na brzinu!’ Nije ni čudo, jer ova mlada djevojka, danas 27-godišnjakinja, tradiciji posvećuje velik dio svog života, a upućena je u brojne detalje ‘života kako se nekad živio’ – od prekrasnih božićnih običaja poput prikala, badnjaka i kolendi, pa do onih uskršnjih – pletenja pomice i obaveznog penganja jaja. U ‘korona vrijeme’ nije joj strano ni – heklanje!

BRAVO, KLARA! Plete pomice od desete godine, a nije joj strano ni heklanje, penganje...

Pomice joj, priča nam, imaju posebno značenje. Nije ni čudo kad ih plete od deset godine života, od osnovne škole. Plete ih sebi za dušu, za prijatelje, za susjede…

– Za mene palmana pomica predstavlja simboliku koja svima u ovo teško vrijeme koronavirusa donosi mir, sigurnost I nadu. Uskršnji običaji, poput pletenja pomica, odmiču ljude od teške situacije u svijetu, a tradicija na sve nas ima smirujući efekt – dodaje nam, dok plete novu čarobnu kreaciju iz prirode.

BRAVO, KLARA! Plete pomice od desete godine, a nije joj strano ni heklanje, penganje...

– Lijepo se, pažljivo, posvetim svakom listu, i tako oduvijek. U početku sam znala napraviti i samo jednu palmicu pa bih ju gledala, proučavala… Također bih gledala u druge palmice što bi žene radile po placi, kupovala ih, proučavala. No nije priča počela tu – sve sam naučila u mojoj osnovnoj školi u Slanom, gdje su nam pletenje pomica i penganje jaja integrirali u nastavu. Tako mi je ‘ostalo’ – priča nam zaljubljenica u tradiciju. Kroz smijeh dodaje i kako je imala sreće što joj palma nije propala, a ni one u susjeda, pa su se, kako se to reče na selu, ‘trampili’!

BRAVO, KLARA! Plete pomice od desete godine, a nije joj strano ni heklanje, penganje...

Otkrijmo još nešto o vrijednoj 27-godišnjoj Klari – sama kaže kako njena priča ‘ide malo drugačije’.
– Možda će netko reći da sam premlada da se bavim tradicijom, a možda je ljudima to i smiješno. Posljednjih pet, šest godina intenzivno sam se ‘bacila’ u proučavanje tradicije, što je ljudima možda neobično, poput savjeta da popiju čaj od trave ive ili stolisnika kad ih boli stomak, da mirišu lavandu kad ih boli glava ili da se inhaliraju sa soli. Ali, sad u vrijeme epidemije koronavirusa, ljudi sami pitaju za pokoji ‘savjet iz prirode’. Ako je dobra prevencija, apoteke je moguće izbjeći, a sve što nam je potrebno za prevenciju možemo naći oko kuće – ističe nam Klara, koja je godinama skupljala stare recepte, ideje i savjete od starijih iz sela. Stoga, poslušat ćemo i njen ‘savjet za kraj’:

– U vrijeme koronavirusa tradicija nije ‘otkazana’, ona je nešto čime se uvijek možemo baviti, pogotovo sad kad smo doma. Sad imamo priliku i naučiti neke nove-stare vrijednosti. Ne propustite tu priliku – pokušajte ove godine napraviti nešto što su vas vase babe i đedovi davno savjetovali, probajte opengat jaje ili ga omastit u lučini – zahvaljujemo našoj mladoj sugovornici uživajući u kreacijama koje plete svake godine, za svaki Uskrs, već gotovo 20 godina… Bravo, Klara!

BRAVO, KLARA! Plete pomice od desete godine, a nije joj strano ni heklanje, penganje...

Pročitajte još

ZVIJEZDE PJEVAJU Igor Barberić i Ivana Kindl osvojili prvo mjesto, Mihovil Španja srca Hrvatske

Dulist

Plesni studio Lazareti ostvario nove uspjehe na prestižnom natjecanju!

Dulist

FINALE ZVIJEZDE PJEVAJU Podržite Mihija svojim glasom!

Dulist