Aktualno

BRAVO DUBROVAČKI OSNOVNOŠKOLCI! Šleper s 24 palete hrane i higijenskih potrepština stigao u Albaniju

BRAVO DUBROVAČKI OSNOVNOŠKOLCI! Šleper s 24 palete hrane i higijenskih potrepština stigao u Albaniju

U listopadu, mjesecu koji je u Katoličkoj Crkvi na poseban način posvećen misijama, Caritas Dubrovačke biskupije odlučio je pomoći stanovnicima u sjevernom dijelu Albanije, u mjestu Lezhu (Lješu) gdje kao svećenik i misionar djeluje Dubrovčanin don Frano Čivljak.

U akciju pod nazivom ‘Osnovci za osnovno’ bilo je uključeno sedam osnovnih škola s područja Dubrovnika: OŠ Mokošica, OŠ Ivana Gundulića, OŠ Montovjerna, OŠ Lapad, OŠ Marina Getaldića, OŠ Marina Držića te OŠ Antuna Masle. Učenici, predvođeni djelatnicima, učiteljima i profesorima te ravnateljima škola, o Danima kruha su donosili osnovne namirnice, koje su nakon što prikupljanja, predali djelatnicima i volonterima Caritasa Dubrovačke biskupije, marljivo i radosno pomažući ukrcati ih u kombi. Svoje pakete pomoći, osobito u vidu pelena za odrasle, u prostor Caritasa Dubrovačke biskupije donosili su i svi sugrađani dobre volje. Vrijednu donaciju 15 paleta pelena za odrasle uputio je Caritas Zagrebačke nadbiskupije. Pun šleper robe, težak 8 tona s 24 palete, u Albaniju je stigao 12. studenoga. Don Frano Čivljak i njegovi suradnici te volonteri odmah su krenuli s iskrcavanjem namirnica uz zahvalu i poruku da će sve pristiglo uvelike olakšati nadolazeće dane svima potrebitima u gradu Lezhu.

Akcija je provedena uz odobrenje ureda Papinskih misijskih dijela u Republici Hrvatskoj.

Podsjetimo, don Frano se dirljivim pismom obratio dubrovačkom Caritasu moleći za pomoć stanovnicima Lezha kojih ima oko 15 tisuća, a u samu katedralnu župu sv. Nikole, u kojoj on djeluje, dolazi i stanovništvo iz okolnih mjesta.

-Velike su potrebe ovih ljudi, što zahtjeva veliki angažman. Kao višegodišnjem misionaru i župniku na srcu mi je biti od pomoći ovoj zajednici što je više moguće – pisao je župnik Čivljak te opisao situaciju u ovoj vrlo siromašnoj zemlji koja je prije dvije godine bila pogođena potresom, a uz to i koronakrizom.

-Ovdje je konkretno velika potreba za osnovnim potrepštinama, od hrane to su one osnovne stvari kao što su riža, brašno, pasta i sl., te potrepštinama za kućanstvo: deterdženti, sapun i drugo. Posebno je velika potreba za pelenama za odrasle, koje su ovdje teško dobavljive i inače su vrlo skupe i često nekvalitetne. Uz to, često se traže i pelene za djecu – pri pokretanju akcije istaknuo je don Frano Čivljak.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist