AktualnoUrednički izbor

BRAČNI PAR LAPAČINA Buka i nered su stvar prošlosti. Stvaramo novi Bourbon!

BRAČNI PAR LAPAČINA Buka i nered su stvar prošlosti. Stvaramo novi Bourbon!

Prolazeći Ulicom bana Josipa Jelačića zasigurno vam je pogled zastao na cvijećem te zanimljivim natpisima ispunjenu ogradu koja se nalazi preko puta kafića ‘Mr. Foster’. Upravo su njegovi vlasnici, mladi bračni par Nikolina i Marijo Lapačina zaslužni za ovaj uredan i cvjetni ‘kantun’ u prometnoj ‘žili kucavici’ grada kao što je ‘Bourbon’. Za cvijeće je zadužena Nikolina koja nam ističe kako ipak ne treba s čudom gledati činjenicu kako redovno održavaju ulicu. To smatraju normalnim dijelom svoga posla. No, od susjeda će zbog svoga vidljivog truda i rada dobiti pohvalu, ali nerijetko i – objed! ‘Neki dan su nam donijeli sarme’, reći će Marijo. Od susjeda su dobili i podršku jer su ove godine napravili jedan korak više u svojoj poduzetničkoj priči. Kafić ‘Modena’ kompletno su preuredili i ‘rebrandirali’. Sada vlada jedno drugo ozračje, ističe bračni par, zbog čega susjedi imaju veći osmijeh na licu.
-Nema buke, nereda, policije i lomljenja čaša. Ali, takva su vremena iza nas i sad je sve to stvar prošlosti – kaže Marijo. U novom su okruženju odlučili zadržati dugogodišnju lijepu gestu, a to su besplatna pića za sve trudnice.

2020. je ta godina!
Njihova poduzetnička i ugostiteljska priča je 2016. godine započela, kako kažu, relativno spontano i s minimalnim ulaganjima. Preuzimaju već spomenuti kafić ‘Modena’ koji je na istom mjestu djelovao dugi niz godina. Bivši vlasnik im je zbog osobnih razloga odlučio prepustiti kafić u njihove ruke. Nakon zajedničkog dogovora, odlučili su tako krenuti u novu poslovnu avanturu. Vođenje kafića im nije bila nepoznanica jer su imali ugostiteljskog iskustva. No, u njima je kroz cijelo to vrijeme tinjala želja za velikom promjenom i preuređenjem prostora, ali i unošenjem te stvaranjem novog duha. Bili su strpljivi, a onda odlučili – 2020. će biti ta godina! Stvaranje projekta i novog izgleda kafića prepustili su poznatom arhitektu. Ali, to se pokazala kao jedna od zapreka na njihovom putu do cilja.
-Nismo htjeli ‘tipični’ lokal. Htjeli smo stvoriti priču i unijeti dušu. Ono što smo zamislili, on nažalost nije prepoznao – priznaju nam. Projekt je ‘bačen u vjetar’, a njih su čekali rokovi. Samo dva mjeseca prije početka radova, točnije početkom 2020. godine, bili su ‘pred zidom’. No, nisu stali, nego su ponovno krenuli od nule. Do kasnih noćnih sati surfali su internetom, ispitivali ideje i ‘studirali’ dizajn interijera. U konačnici, dva mjeseca nespavanja urodila su plodom i odlučili su se na uređenje lokala u dotad neviđenom stilu u Gradu. Riječ je o ‘steampunku’ – retro-futurističkom stilu uređenja interijera prepunom detalja od kojih svaki nosi svoju priču. To je, naime, podžanr znanstvene fantastike koji spaja prošlo vrijeme, najčešće viktorijansko doba i futurističke inovativne stvari koje nikad nisu ni postojale. Prikazuje, kažu, prošlost koja nikad nije postojala. Za kompletnu realizaciju ovog idejnog projekta i renovaciju bili su zaduženi upravo Marijo, Nikolinin brat i dva konobara. I kad su sve priveli kraju, odlučili su otvoriti ‘Mr. Fostera’ u ožujku – na petak 13.
-Očito to nije bila dobra ideja (smijeh). Napravili smo sve kako treba i nekoliko dana poslije su nas zatvorili zbog ‘lockdowna’. Zbog toga trenutno ne djelujemo u punom sjaju i ispred nas je još posla kako bismo zaokružili priču – kaže Nikolina.

Imali smo sreće
Priznaju kako su tijekom ‘lockdowna’ razmišljali: ‘Što smo mi radili u prošlom životu da nam se ovo sve događa?’.
-Taman kad smo se pokrenuli, kad je trebalo započeti ono što smo čekali cijelo vrijeme – dogodi se koronavirus. Nismo mogli vjerovati što se događa. Ali, kad su se slegle te emocije, shvatili smo da zapravo imamo sreće. Da tada nismo preuredili kafić, sada to ne bismo mogli napraviti. Iskreno, mislim da sam više zadovoljan jer se sve odvilo upravo u ovo vrijeme. Da nije koronavirusa, vjerojatno bih gledao financijsku stranu poslovanja i previše bih očekivao – priča nam Marijo ističući kako je su ovako stvorili kantun u kojem se ljudi mogu odmaknuti od realnosti i priča o koronavirusu. Dobili su i nove vjerne posjetitelje što im dava energiju da nastave dalje raditi.
-Neki su gosti ovdje k’o inventar. Dođu na opuštanje nakon posla, a mogu i odigrati šah ako žele. Nema karata (smijeh). Sad je ovo ‘kvartovski lokal’. Nama je bilo bitno da ima ‘Mr. Foster’ ima dušu i priču. Toliko stvari imamo za raditi, ali uspijemo se uostalom i mi odmoriti. Svaki put jedva čekamo doći na posao – rekao nam je mladi bračni par. Upravo ih to drži pozitivnima u razdoblju pandemije. Ističu kako su iskoristili Vladine potpore za očuvanje radnih mjesta. No, za svoje poslovanje potpore nisu dobili, uzimajući u obzir kako su ušli u veliki kredit. Godina 2019. se, naglašavaju, nikad neće ponoviti, odnosno ako i hoće, ‘trebat će puno vremena.’
-Turizam će se sigurno okrenuti u nekom drugom smjeru. Greška je što se Dubrovnik ne ‘prodaje’ kao Dubrovačka Republika, nego isključivo kao povijesna jezgra i zidine. Zašto gosti ne bi češće pošli u Ston, Konavle, na Pelješac i vinske ture? – pita se Marijo. Ipak, ne razmišljaju previše o cijeloj situaciji jer ne na nju ne mogu puno utjecati. Reći će kako znaju koliko je ozbiljnost cijele situacije, no naglašavaju kako se ne smije zaboraviti ni na druge bolesti koje su i dalje prisutne među stanovništvom. Ističu i veliku osudu koja se pojavila među ljudima zbog koronavirusa.
-Ako je stres uzrok brojnih bolesti, onda nam one tek slijede. Nitko nije pošteđen! – naglašavaju.

Neka se manje uzima
Smatraju kako se moglo više pomoći, ne samo ugostiteljima, nego i drugim poduzetnicima u ovoj situaciji.
-Ne u smislu, da tražimo da nam davaju, nego da se manje uzima. Mi stvaramo određenu vrijednost, a na leđima imamo niz inspekcija koje nadgledaju rad. Ako mi ne daš da radim, zaustavi sve te ovrhe i račune. Kad je bio ‘lockdown’, nitko nije radio, samo mi je poštar dolazio, umjesto jedanput u tri tjedna, počeo je dolaziti tri puta tjedno. Smanjite namete i trošarine! Sad je krizna situacija i treba preživjeti. Cijela situacija je nekako nategnuta – kaže Marijo, a Nikolina dodaje: ‘Ako propadnemo, barem ćemo znati da smo se trudili’.
-Imamo sreće što smo još mladi, možemo i volimo raditi i imamo priču koja je nama draga. Imamo i veliku podršku bliskih ljudi. Pokušat ćemo izvući maksimalno iz cijele ove situacije – istaknuli su Nikolina i Marijo koji trenutno rade na novoj ponudi u koju će uvrstiti i nove unikatne koktele. Obećali su nas pozvati na degustaciju. Držimo ih za riječ!

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist