AktualnoHrvatska

BOŽO MILETIĆ ‘Naše akcije nisu urodile plodom, tužit ćemo RH zbog Ubera’

BOŽO MILETIĆ 'Naše akcije nisu urodile plodom, tužit ćemo RH zbog Ubera'

Taksisti su nakon neuspješnog sastanka s predstavnicima Grada Zagreba, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva financija te Ministarstva rada i mirovinskog sustava najavili podnošenje pojedinačnih odštetnih zahtjeva prema Republici Hrvatskoj, a potom i tužbu protiv RH, kao i kaznene prijave protiv odgovornih osoba, budući da država unazad dvije godine dopušta nelegalno poslovanje Uberu i ne štiti svoje zakone ni porezne obveznike, kako navode u priopćenju za javnost.

– Nas koji plaćamo sve doprinose i poreze, koji imamo potrebne licencije i dozvole, stavlja se u nepovoljan položaj u odnosu na one koji posluju nelegalno. I sam premijer Plenković je prije četiri mjeseca ustvrdio da je korištenje prijevoza putem aplikacije Uber protivno važećim pozitivnim propisima u Hrvatskoj. Prije više od tri mjeseca u ime HOK-a, HGK-a i HUP-a zatražen je termin sastanka s premijerom na što do danas nismo dobili odgovor. Poslali smo nadležnima bezbroj dopisa, prijava, nitko nije mogao ništa odlučiti, jedino nismo dobili priliku razgovarati s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministricom gospodarstva, poduzetništva i obrta Martinom Dalić. Nijedan naš vapaj niti akcija nije urodila plodom, stoga će taksisti pribjeći jedinoj preostaloj opciji i, ukoliko se u što skorijem roku ne zaustavi neregistrirano obavljanje djelatnosti i sustavno kršenje zakona RH, pojedinačno podnositi odštetne zahtjeve prema Republici Hrvatskoj. Krećemo i s kaznenim prijavama protiv svih službenika koji nisu poduzeli radnje koje su sukladno zakonu bili obvezni poduzeti – izjavio je Božo Miletić, predsjednik Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Kako navode, Uberovi partneri – vozači krše Zakon o prijevozu u cestovnom prometu, Uber (Uber B.V. i Uber Croatia d.o.o.) odgovorni su kao poticatelji i pomagatelji pri počinjenju prekršaja u skladu s čl.24. Prekršajnoga zakona te direktno krše Zakon o prijevozu u cestovnom prometu, Zakon o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, Zakon o zaštiti potrošača, Zakon o nedopuštenom oglašavanju, Zakon o obveznim osiguranjima u prometu, Zakon o radu, Zakon o obveznom mirovinskom osiguranju, Kazneni zakon i Zakon o trgovačkim društvima.

– Vlada već dvije godine propušta stati u zaštitu zakona koje je sama donijela. Ne tražimo povlašten položaj ni beneficije, već želimo da za sve vrijede jednaka pravila i da se na sve podjednako primjenjuje zakonska regulativa. Još jednom javno pozivamo ministricu Dalić i premijera Plenkovića da konačno nešto poduzmu kako bi zaustavili nezakonit rad Ubera, prestanu poticati sivu ekonomiju i konačno zaštite obrtnike jer su upravo obrtnici i mali poduzetnici temelj svake uspješne europske države. Podsjećamo da upravo ministrica Dalić mora štititi hrvatske obrtnike, ja danas zastupam 2500 registriranih obrtnika koji pružaju usluge autotaksi prijevoza, a egzistencija njih i njihovih obitelji je direktno ugrožena. Od onih koji krše zakone gori su jedino oni koji su mogli spriječiti ruganje državnom poretku, a mogli su. Dovedeni smo pred zid, čekamo da potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić i premijer konačno zaštite hrvatske poduzetnike i obrtnike i spriječe nelegalni rad tvrtke koja u Hrvatskoj nije registrirana za bilo koju djelatnost – poručio je Božo Miletić.

 

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist