Hrvatska

BOŽO MILETIĆ Ministar Butković suprotstavlja se Državnom zavodu za mjeriteljstvo

Božo Miletić, v.d. udruženja taksista

Kome je u interesu izglasavanje zakona s kojim se ne slažu nadležne državne institucije i koji je u koliziji s drugim hrvatskim zakonima te u koliziji s direktivama i odredbama EU? – pita Božo Miletić, predsjednik Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori.

-Ministar Butković izjavljuje da svi koji posluju u Hrvatskoj, koji su registrirani u Hrvatskoj moraju plaćati porez i poštovati pozitivne propise. Zar je zaboravio da Uber B.V. nije registriran u Hrvatskoj ili postoji razlog zašto prešućuje tu činjenicu? Također, ministar Butković kaže da se ne treba vraćati na činjenicu da nadležne službe nisu u potpunosti učinile sve što su mogle po pitanju nelegalnog pružanja autotaksi usluga. U kakvoj je to državi moguće da ministar javno pod tepih gura propuste i pogodovanje stranim interesima? Sama procedura donošenja zakona je narušena – zakon nije prošao sve faze niti je dobio suglasnosti svih ministarstava sukladno pozitivnim zakonskim propisima – navodi Miletić u priopćenju za medije, a sve povodom posljednjih medijskih istupa ministra Olega Butkovića iz kojih je, navodi, ‘vidljivo da se Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture s njim na čelu i dalje izravno suprotstavlja postojećim zakonima i očitovanjima Državnog zavoda za mjeriteljstvo, koje je već više puta ustvrdilo da elektronička aplikacija ne može biti ‘zakonito’ mjerilo’.

Da bi elektronička aplikacija bila zakonito mjerilo, navodi se u priopćenju Udruženja taksi prijevoznika, za istu bi morali biti propisani mjeriteljski i tehnički zahtjevi, što nije slučaj.

-Također, novim Zakonom o prijevozu u cestovnom prometu, koji je bezrazložno upućen u hitnu proceduru, ukidaju se kazne oduzimanja vozila za nelegalno pružanje autotaksi usluga, a novčane kazne uvelike se umanjuju, stoga je za očekivati da na kraju nitko ustvari ničime neće ni odgovarati za štete učinjene državnom proračunu. Ogroman propust je i činjenica da se temeljem ovog zakona neće moći kazniti vozači stranci – navode taksisti u priopćenju za medije.

-Inspektori neće moći kazniti strane državljane koji će obavljati autotaksi djelatnost suprotno zakonu. Postupci koji se i vode, vode se protiv vozača partnera, ne protiv tvrtki Uber B.V. ili Uber Croatia, čak ni nakon presude Europskog suda pravde. Zašto bi novi zakon sam po sebi bio jamstvo da će ga se poštovati? Neka se ministar Butković javno izjasni zašto izbjegava istinu u svojim medijskim istupima i gdje je tolika žurba u donošenju novog zakona da se ignorira i Državni zavod za mjeriteljstvo? Zašto nije prihvaćen prijedlog po uzoru na francuski model, da se uvedu i kaznene odredbe u zakon? Ministar toliko izbjegava konkretne odgovore o navedenim propustima, da bi javnost mogla pomisliti kako je i on pod utjecajem lobista te donosi zakon koji vodi u propast hrvatske obrtnika i druge poduzetnike – dodao je Miletić, a u prilogu je poslano i očitovanje Državnog zavoda za mjeriteljstvo.

Očitovanje Državnog zavoda za mjeriteljstvo

Pročitajte još

Trgovci će birati 16 radnih nedjelja, iznimka su određeni prodajni objekti

Dulist

Vlada: Besplatni školski obroci za 311 tisuća učenika

Dulist

Za energetsku obnovu višestambenih zgrada osigurano 60 milijuna kuna bespovratnih sredstava

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija