Aktualno

BOŽINOVIĆ O POPUŠTANJU MJERA ‘1. veljače se neće dogoditi nešto spektakularno’

BOŽINOVIĆ O POPUŠTANJU MJERA '1. veljače se neće dogoditi nešto spektakularno'

Što se tiče mjera ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na konferenciji za medije Stožera kazao je da se sve razmatra, ali da s obzirom na situaciju u Europi te pojavu novog soja koronavirusa treba biti na oprezu. Kazao je da se ništa spektakularno neće dogoditi 1. veljače što se tiče popuštanja mjera. Iz Stožera su poručili da imamo dobre trendove, ali zbog pojave novog soja virusa u našem okruženju, ali i u drugim zemljama svijeta, moramo i dalje biti jako oprezni.

-Hrvatska je i dalje u pozitivnim trendovima, broj hospitaliziranih je manji, 110 ljudi je manje nego jučer, veliki je pad u jednom danu. Imamo dva bolesnika više na respiratoru. Treba biti na oprezu – kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

-Pojavio se u Sloveniji i u Mađarskoj i nije sigurno upitno da će se naći i u Hrvatskoj. Već ga ima i na drugim kontinentima.Trebamo biti oprezni. To je ozbiljna situacija. Puno veći broj može biti zaražen, a onda se povećava hospitalizacija. Ono što je bitni je da će sve zemlje pa tako i Hrvatska pratiti situaciju, sekvencirati određeni uzorak. Građani koji putuju u Veliku Britaniju neka kažu to svojim liječnicima – kazala je Alemka Markotić.

-Mi idućih desetak dana procjenjujemo sve mjere i do tada je situacija ovakva kakva jest. Mi ćemo promišljat o svemu i pratiti učinke mjera koje su donesene i koje su na snazi – rekao je ministar Davor Božinović.

-Mi smo imali svoj vlastiti pristup. Zbog našeg zemljopisnog položaja i gospodarske suradnje, zbog turizma i dijaspore bili smo pažljivi i više puta smo rekli da Hrvatska nije otok. Niti jedna država se ne može tako ponašati. Mi možemo na jedan način utjecati kod nas. U ovoj utrci rekao bih s vremenom mi želimo imati jasnu sliku što se događa kod nas i izvan Hrvatske i mjere koje ćemo donositi bit će proizvod i brojnih razgovora ali i stanja epidemiološke situacije. Nikada mi nismo primjenjivali automatizam jer svaka država regija ima neku svoju specifičnost, ali glavne trendove uvažavamo. Vidjeli ste da je EK izašla s dokumentom koji se odnosi na razdoblje koje je pred nama. U ovom trenutku imamo situaciju koja je dobra, ali ne možemo biti zadovoljni i reći da je sve to iza nas. Sigurno ćemo učiniti sve da s jedne strane učinimo zdravlje i živote, a opet s druge strane vidjeti ako ima realnog prostora za neke manje korekcije. Vidite da je broj novozaraženih i danas manji nego prije tjedan dana. Više puta smo istakli. 1. veljače nije dan kad će se događati nešto spektakularno što se tiče popuštanja mjera – rekao je ministar.

Pročitajte još

Danas nismo na kioscima. Novi broj DuLista kupite u petak!

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Darko Tipurić: Hrvatska ne sluša ekonomiste i nema strategiju! Što nakon 2027. kad ostanemo bez bespovratnih sredstava iz EU?

LIBERTAS OSUDIO NAPAD NA SVOG DJELATNIKA: Nasilje nikada nije rješenje, niti se može ičim opravdati

Dulist