Zanimljivosti

BOGAT PROGRAM DO 15. RUJNA Uskoro počinje sedmi Festival soli u Stonu!

ston solana
Created with GIMP

Uskoro počinje sedmi Festival soli u Stonu!

Ove godine odvijat će se na više lokacija od 30. kolovoza do 15. rujna. Festivalski program donosi brojna događanja koja će se većinom odviti od 31. kolovoza do 3. rujna, a eno-gastronomski program u pelješkim restoranima trajat će sve do 15. rujna! Već sedmu godinu Festival soli okuplja velike i male, domaće i inozemne goste te ponajprije lokalnu zajednicu. I to u znaku bijelog blaga ovog kraja, stonske soli koja bi se trebala brati upravo u festivalskom tjednu!

Sva tri dana središnjeg dijela programa održavat će se vođena tura ‘Priča o solani’ s početkom u 18:00 te program ‘Vadimo sol’ – vađenje cvijeta soli s timom Solane Ston od 19:00 sati. Na oba događanja potrebno se prijaviti na mail festivalsoli@gmail.com ili porukom na društvene mreže.

Eko Placa – sajam tradicijskih proizvoda Stona, Pelješca i raznih OPG-ova na stonskom Trgu kralja Tomislava održavat će se sve dane trajanja festivala uz radno vrijeme od 10:00 do 13:00 te 18:00 do 20:00 sati. Za ovu godinu pripremljena je iznimno bogata ponuda te će uz lokalne biti i razni proizvodi iz svih krajeva Lijepe naše! Posebno veseli, javljaju organizatori, što su i ove, treće godine za redom, stonski i pelješki restorateri i vinari osmislili posebne menije za festivalski program te će ih nuditi tijekom cijelog festivala.

I u sedmoj godini Festivala soli nastavlja se lijepa suradnja s Domom Marina Držića koja traje od samog početka! U produkciji Doma Marina Držića i ove se godine održava Komarda Art Park, likovna kolonija na kojoj će sudjelovati brojni lokalni umjetnici, a iznjedrit će izložbu radova pred kraj festivala, 15. rujna. Kako se navodi u najavi ovogodišnjeg festivala, vrijedni kolege iz Doma pripremaju i likovnu radionicu za djecu ‘Držićeva stonska priča’, 31. kolovoza u Parku Komarda. Dom Marina Držića također je i partner uz Narodnu knjižnicu Ston, Društvo prijatelja dubrovačke starine i Solanu Ston u izložbi Etnografskog muzeja Split naslovljenoj ‘Priča o soli i solarstvu’ koja će biti postavljena u sjeverozapadnoj kuli tvrđave Kaštio od 31. kolovoza. Izložbom će biti predstavljene tri aktivne hrvatske solane: stonska, ninska te ona najveća na otoku Pagu. Kustosica izložbe je Maja Alujević iz Etnografskog muzeja Split koji je dragi gost na ovogodišnjem festivalu!

-Jedva čekamo još jedno izdanje programa ‘Wine, Salt & Jazz Night’ u suradnji s Event Labom Dubrovnik! Prvu večer glavnog programa tako ćemo uživati u degustacijama lokalnih peljeških bijelih vina uz jazz duo Ivan & Viktor. Dress code je bijelo – prigodno uz bijela pelješka vina, zar ne? Jedan od vrhunaca ovogodišnjeg festivalskog programa zasigurno će biti koncert na kojem će nastupiti Đani Stipaničev & band u prekrasnom ambijentu Tvrđave Kaštio drugog dana festivala. Ne sumnjamo da će subota, 2. rujna biti prava zabava uz ‘3F GIN DJ party’ i predstavljanje lokalnih proizvođača gina – Habitat Dubrovnik, Kumparak Korčula, i Đuračić Ston na Placi u Stonu! – najavljuju organizatori te dodaju kako je i ove godine s njima Kulturna udruga Aster, suradnik od prvog Festivala soli!

Izvest će marionetsku predstavu ‘Princeza Cmizdrela’ i animirati najmlađu festivalsku publiku! One nešto starije Jadranka Ničetić ove godine vodi kroz posebnu radionicu spravljanja konserve pod svečanim nazivom ‘Festa od pomadora’. Svi će sudionici imati priliku čuti i vidjeti kako se nekada činjela konserva koja se čuvala i rado dodavala jelima. U završnici festivala, 15. rujna dr. Sandi Tešanović održat će predavanje ‘Sol i zdravlje’ na kojem će predstaviti medicinske učinke soli koju su naši stari prepoznavali ne samo kao začin već i kao lijek.

Nositelji projekta su Solana Ston i Udruga Amorette , uz potporu lokalne uprave Općine Ston i TZ Općine Ston, Dubrovačko – neretvanske županije, Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Hrvatske gospodarske komore te brojnih sponzora. Cjeloviti program sedmog Festivala soli dostupan je na webu.

festival soli program 2023

Pročitajte još

MORE JE REKORDNO TOPLO Ovo su posljedice!

Dulist

LOKRUM – naša oaza mira!

Dulist

Novi zanimljivi tjedan u CDMO-u!

Dulist