Aktualno

BLIŽI SE NOVA ŠKOLSKA GODINA Sat će trajati 45 min, ostaju maske

BLIŽI SE NOVA ŠKOLSKA GODINA Sat će trajati 45 min, ostaju maske

Bliži se rujan i početak školske godine, a kroz tjedan dana trebalo bi se znati kako će izgledati nova školska godina, odnosno kakve će epidemiološke mjere vrijediti za škole. Tu informaciju prvi će dobiti ravnatelji, nakon čega će ministar održati konferenciju za medije na kojoj će predstaviti mjere.

Razmišlja se i o održavanju nastave na izbornim predmetima uživo.

– Balončići bi u što većoj mjeri ostali, ali bi bilo dopušteno njihovo probijanje i izlaženje iz njih u najmanjoj mogućoj mjeri koliko je to potrebno za odvijanje nastave, rekli ste izborne, a to je dopunska i dodatna nastava koja je isto tako jako važna. Tu bi isto tako bilo dozvoljeno miješanje grupa. Prvenstveno zbog toga što se radi o jako malom broju đaka u jednoj grupi – rekao je savjetnik ministra Božo Pavičin u razgovoru za RTL, prenose 24sata.hr.

Neke mjere koje su vrijedile prošle godine ostat će, izgleda, na snazi i ove.

– Te preporuke, kao i prošle godine, ostaju, da bi bilo dobro da nastava za različite razrede počinje u različito vrijeme prvenstveno da bi se rasteretio javni prijevoz. Onda to za sobom povlači različito trajanje školskih odmora, što onda ima za posljedicu da nema velikog grupiranja po školskim hodnicima, što smanjuje rizik od prenošenja bolesti – kaže Pavičin.

Školski sat trajat će koliko i inače – 45 minuta.

– Sat traje 45 minuta. Prošle godine je određeni broj osnivača zatražio smanjenje školskog sata s 45 na 40 minuta zbog objektivnih razloga, recimo imamo Zagreb, koji je to tražio zbog potresom oštećenih škola, koje su onda morale djecu preseliti u druge škole i jednostavno nije bilo moguće u tom vremenu održati nastavu za sve đake, pa se sat morao skratiti. Vidjet ćemo. Zasad nismo zaprimili nijedan zahtjev osnivača za skraćenje školskog sata – rekao je Pavičin.

Što se tiče maski, spominje se kako će se negdje maske nositi u školi, a negdje ne.

– Isto kao i prošle godine. Imamo jednu školsku godinu iza sebe i prošla je jako dobro. Imali smo veliki postotak nastave u učionicama. Nešto je bilo s maskama, a nešto bez maski. I prošle godine je bila mogućnost da djeca u određenim, iako je bila propisana obaveza od 5. do 8. razreda i u srednjoj školi da se nose maske, lokalni stožeri su mogli izuzeti obavezu nošenja maski ako je epidemiološka situacija povoljna. Ako je razmak bio više od jedan i pol metar, odnosno dva u srednjim školama, isto tako se nisu morale nositi maske. I ta mjera je na stolu i o tome raspravljamo, ali kažem, sve u svoje vrijeme. Vidjet ćemo i do kraja tjedna ćemo znati sve detalje – kaže Pavičin.

Pavičin kaže kako nema rasprave oko nošenja maske.

– Gledajte, roditelj može reći što god hoće, to je tako bilo i prošle godine. Jednostavno postoje pravila škole. Možete reći da nećete u šoping-centar nositi masku ili negdje gdje je propisano, postoje mjere i za to. Budući da se radi o maloljetnim osobama koje idu u osnovne škole, postoje službe koje onda kontroliraju zbog čega roditelji ne rade ili rade dobro svojoj djeci – poručio je Pavičin.

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist