Aktualno

BLAGDANSKA NAGRADA Nadate li se božićnici?

BLAGDANSKA NAGRADA Nadate li se božićnici?

Povodom nadolazećih blagdana, mnogi zaposlenici se nadaju isplati svojevrsne godišnje nagrade.

Koliko građana očekuje ‘blagdansku’ nagradu i u kojem obliku, istražio je portal MojPosao na više od 150 ispitanika.

Ove godine božićnicu očekuje 70 posto ispitanika, što je više nego prošle godine kada je istu očekivalo 60 posto ispitanika. Ispitanici koji ne očekuju ‘blagdansku’ nagradu kao razlog njenog izostanka navode politiku tvrtke (48 posto) i loše poslovne rezultate (16 posto).

Većina ispitanika, kao i dosadašnjih godina, očekuje novac (66 posto) i to u prosječnom iznosu od 1.673 kune što je za 21 posto više nego prošle godine. Bon za kupovinu ove godine očekuje 17 posto ispitanih, dok ih se 15 posto nada poklon paketu.

U najvećoj mjeri božićnicu očekuju zaposlenici državnih tvrtki (83 posto) i institucija (88 posto), a u najmanjoj mjeri zaposlenici privatnih tvrtki u domaćem vlasništvu (65 posto). Božićnici se nada 76 posto ispitanika zaposlenih u privatnoj tvrtki u pretežno stranom vlasništvu. Božićnici se najviše nadaju zaposlenici srednje velikih (85 posto) i velikih (74 posto) tvrtki, a u najmanjoj mjeri, kao i prošle godine, zaposlenici malih tvrtki (62 posto).

Prošle godine božićnicu je dobilo 68 posto ispitanika, što je nešto više nego prethodne godine kada je 53 posto ispitanika bilo nagrađeno božićnicom. Tim ispitanicima božićnica je u najvećoj mjeri isplaćena u novcu (82 posto) i to u prosjeku 1.471 kunu, što je za čak 27 posto više nego 2015. godine kada je prosječna božićnica iznosila 1.155 kuna. Bon za kupovinu primilo je 28 posto zaposlenih, a 9 posto ih je dobilo poklon paket.

Ove godine 52 posto ispitanika navodi da je božićnica dobra volja poslodavca, dok je u 2016. to smatralo 55 posto ispitanika. I dalje visokih 48 posto ispitanika smatra kako je božićnica pravo radnika i zamjera poslodavcu ukoliko ju ne isplati. Da je božićnica ‘pravo radnika’ najviše smatraju zaposlenici institucija (65 posto), a tog su mišljenja najmanje zaposlenici privatnih tvrtki u stranom vlasništvu (32 posto). Ispitanici zaposleni u malim tvrtkama u najmanjoj mjeri smatraju kako je božićnica ‘pravo’ radnika (45 posto), dok isto smatra 49 posto ispitanika zaposlenih u velikim tvrtkama.

Uvjerljivo najdraža vrsta nagrađivanja krajem godine je novčana nagrada koju bi odabralo 84 posto ispitanika. Za 6 posto ispitanika dovoljna je i zahvala te poštovanje od strane nadređenih, dok bi ih isto toliko (6 posto) rado dobilo poklon paket. Bon za kupovinu proizvoda druge tvrtke odabralo je 3 posto ispitanika, a 1 posto ih je odabralo bon za kupovinu proizvoda vlastite tvrtke.

Ispitanici smatraju da bi adekvatna božićnica u prosjeku trebala iznositi 1.845 kuna, što je 18 posto više nego prošle godine i 10 posto više od prosječne božićnice koja se očekuje ove godine (1.673 kune).

Gotovo polovica ispitanika (41 posto) božićnicu bi iskoristili za podmirenje osnovnih životnih troškova, dok bi njih 23 posto obavili kupnju božićnih darova. Čak 12 posto ispitanika bi božićnicom zatvorili dugovanja, 16 posto bi sebi nešto priuštili.

Blagdani su dani kada nam često misli odlutaju u maštanje. Na pitanje što si najviše žele, a da je vezano uz posao i karijeru, 31 posto ispitanika odgovara da želi (novi) posao. Napredovanje priželjkuje 22 posto ispitanika, a 11 posto ispitanika želi poboljšanje poslovanja tvrtke u kojoj trenutno rade. Pokretanje vlastitog posla želja je za 15 posto ispitanika, a dodatno usavršavanje za njih svega 6 posto. Dobra je vijest da zadržavanje postojećeg posla želi svega 4 posto ispitanika, što je značajno manje nego prošle godine kada je to željelo 12 posto ispitanika, što upućuje na stabilizaciju na tržištu rada.

Pročitajte još

[FOTO] Katji Bakija dodijeljeno Priznanje Doma Marina Držića

Dulist

TURISTIČKE BROJKE U DUBROVNIKU ‘Odličan početak sezone’

Dulist

16 ROTACIJA TJEDNO AMSTERDAM – DUBROVNIK Značajno povećanje broja letova nizozemskog avioprijevoznika

Dulist