Grad

Blagdan je Velike Gospe

Blagdan je Velike Gospe

Blagdan Velike Gospe najveći je blagdan posvećen Majci Božjoj i slavi Marijino uznesenje na nebo dušom i tijelom.

Katolički vjernici u Hrvatskoj osobito štuju Isusovu majku, pa je ovo ujedno i državni praznik u Republici Hrvatskoj.

U Dubrovačkoj biskupiji nekoliko župa nosi ime Velike Gospe, a i dubrovačka Katedrala posvećena je upravo Uznesenju Blažene Djevice Marije na nebo.

Svečano večernje koncelebrirano misno slavlje u 19 sati predvodit će dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a nakon mise slijedi procesija sa slikom Gospe od Porata i blagoslov stare gradske luke. Mise u katedrali su još i u 6, 7, 8, 9, 10, 11 i 12 sati.

Svetkovinu svoje zaštitnice slavi i Župa Velike Gospe u Postranju. Misna slavlja u 7.30 i 10 sati predvodit će mr. don Marinko Šljivić, a večernje misno slavlje u 19 sati župnik mr. don Robert Ćibarić.

I vjernici župe Velike Gospe u Rožatu slave zaštitnicu župe. Mise u samostanu će u biti u 8 i u 19 sati. Misa u ‘matici’ će se slaviti u 9.30. Po tradiciji na ovu župnu svetkovinu dolaze hodočasnici iz obje Mokošice. Večernje svečano euharistijsko slavlje predvodi dosadašnji župnik župe Sv. Spasa don Stipe Kordić. Pjeva zbor iz župe sv. Obitelji.

U Župi Velike Gospe u Goveđarima na otoku Mljetu svečano misno slavlje u 11.30 predvodit će isusovac p. Petar Nodilo, inače rodom upravo s otoka Mljeta.

Na Lopudu je prvu misu u 4 sata ujutro na Veliku Gospu u crkvi Gospe od Šunja slavio novi župnik mons. Ivan Šimić. U istoj crkvi misu će služiti i u 10 sati. Navečer će se misa slaviti u 18 sati u crkvi Gospe od Špilice.

U Župi Velike Gospe na Koločepu na svetkovinu Uznesenja Marijina slavit će se dvije mise: u 9 i 19 sati.
Župa Velike Gospe u Kuni Pelješkoj proslavit će Veliku Gospu svečanim misnim slavljem ispred crkve matice na sam blagdan u 10 sati. Misu predvodi župnik fra Josip Vidas.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist