Aktualno

Blagdan je Velike Gospe

Blagdan je Velike Gospe

Blagdan Velike Gospe najveći je blagdan posvećen Majci Božjoj i slavi Marijino uznesenje na nebo dušom i tijelom. Katolički vjernici u Hrvatskoj osobito štuju Isusovu majku pa je ovo ujedno i državni praznik u Republici Hrvatskoj.

U Dubrovačkoj biskupiji nekoliko župa nosi ime Velike Gospe, a i dubrovačka Katedrala posvećena je upravo Uznesenju Blažene Djevice Marije na nebo. Na svetkovini Uznesenja Blažene Djevice Marije biskup dubrovački mons. Mate Uzinić predvodit će svečanu pontifikalnu misu u 19 sati  u dubrovačkoj stolnoj crkvi Gospe Velike. Nakon mise održat će se procesija sa slikom Gospe od Porata i blagoslovom u staroj gradskoj luci. Istoga dana mise će se u katedrali slaviti i u 6, 7, 8, 9, 10 i 11.30 sati.

Blagdan Velike Gospe svečano će se proslaviti i u Župi Velike Gospe u Postranju. Uz proslavu svetkovine svoje nebeske zaštitnice ove godine ova župa proslavlja i 725. godina od prvog pisanog spomena crkve u Postranju, na čijim temeljima je izgrađena sadašnja crkva.

Središnje svečano euharistijsko slavlje u subotu, 15. kolovoza u 10 sati predvodi biskupijski vikar za pastoral don Ante Burić. Na svetkovinu će se u crkvi slaviti misa u 7 sati, koju će predslaviti don Bernardo Pleše te misa u 19 sati koju predvodi don Robert Karačić.

I Župa Velike Gospe u Rožatu u subotu, 15. kolovoza također proslavlja svetkovinu svoje nebeske zaštitnice. Misa u Matici slavit će se u 9.30 sati, a u samostanu u 8 i 19 sati. Svečano večernje euharistijsko slavlje predvodit će don Marinko Šljivić, župnik župe Svete Obitelji u Mokošici, a liturgijsko pjevanje predvodit će zbor te župe. U 18.45 bit će doček hodočasnika iz Rijeke Dubrovačke.

Veliku Gospu proslavit će i župljani u Blatu na Korčuli. Na samu svetkovinu 15. kolovoza bit će tri svete mise na Plokati. UJutro u 6 bit će ulazna procesija s Gospinim kipom. Svete mise u 9 i 20 bit će također u Plokati.

Pročitajte još

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist