Županija

BLAGAIĆEVI ‘MONTAŽNI OBJEKTI’ NA TRI SESTRICE Privremeni šatori postali trajne vile

BLAGAIĆEVI ‘MONTAŽNI OBJEKTI’ NA TRI SESTRICE Privremeni šatori postali trajne vile

Oni koji su ovog ljeta svoj odmor provodili na barci te plovili akvatorijem u Dubrovačkom primorju svjedočili su zanimljivoj pojavi na području projekta ‘Tri Sestrice’ splitskog poduzetnika Vicenca Blagaića.

S mora se, naime, jasno vidi građevina, nazovimo je vilom, s pogledom na more, a podno građevine na moru improvizirani pristupni put i pristanište. Oni drugi, pak, koji se češće kreću tim krajevima, kažu kako je ta zgrada na tom mjestu već godinama, ali i da nema potrebne papire. Stoga smo, tragom te informacije, kontaktirali Dubrovačko-neretvansku županiju, jer željeli smo utvrditi temeljem kojih važećih dokumenata su niknule te Blagaićeve zgrade.

Županija: Nema izdanih dozvola
Zanimalo nas je tako ima li investitor Vicenco Blagaić za postojeće objekte na lokaciji Tri Sestrice u Dubrovačkom primorju svu potrebu dokumentaciju, (tj. sve potrebne dozvole za gradnju). Naravno, zanimalo nas je i o koliko se točno objekata radi, koje su namjene i kolike su površine, jer se s mora cjelokupni kompleks ne vidi u svojoj preglednosti. Na koncu, zanimalo nas je koliko je za spomenutu lokaciju, odnosno projekt ‘Hrvatski san’ do danas ukupno investitoru izdano lokacijskih i/ili građevinskih dozvola i za koje sadržaje/objekte. U neočekivano šturom odgovoru iz Dubrovačko-neretvanske županije naveli su kako je uvidom u evidenciju utvrđeno da za obuhvat Turističke zone i luke nautičkog turizma Tri Sestrice postoje zahtjevi za ishođenje lokacijskih dozvola za prometnu i komunalnu infrastrukturu. Dakle, postoje tek zahtjevi, ali ne i rješenja o izdavanju potrebne dokumentacije. A uz to, po zdravoj logici se da zaključiti kako vila s bazenom s pogledom na more navrh brežuljka s pristupnim putem i improviziranim pristaništem nikako ne potpadaju pod pojam ‘prometne i komunalne infrastrukture’. Odlučili smo se na koncu obratiti samom Blagaiću, kako bismo od njega čuli o čemu se zapravo tu radi.

Blagaić: To su šatori s maketama
Na informaciju kako nema potrebne dozvole za postojeće objekte na području projekta Tri Sestrice Blagaić je najprije kratko odgovorio: ‘Što da vam kažem?’, a potom pokušao objasniti situaciju. — Riječ je o privremenom objektu koji je napravljen sukladno zakonu. Bit će privremeno tamo dok se krene s gradnjom i realizacijom projekta. Početak radova se već trebao dogoditi, ali sve to sporo ide – odgovorio nam je Blagaić, dodavši kako je pri kraju sudsko ‘razvrgnuće suvlasničke zajednice’, za što se čeka pravomoćnost kako bi se konačno moglo nastaviti s projektom, a i građevinska dozvola za pristupnu cestu se očekuje svakog dana, nakon što je lokacijska dobivena.

– Ta su nam dva uvjeta još jedina nedostajala kako bi se krenulo s izgradnjom, a koliko znam do kraja godine bi trebalo oboje biti rješeno. Mi bismo zapravo mogli početi raditi i bez toga, ali tek kad ispunimo ta dva uvjeta možemo dobiti kredit za izgradnju infrastrukture, a za što nam treba samo za prvu fazu preko pet milijuna eura. Jedno povezuje drugo – rekao nam je Blagaić, a mi se vraćamo na temu: u kojoj su trenutno funkciji objekti na Tri sestrice?
– Dođite i vidite osobno. To su šatori s maketama te privremeni ured – odgovorio nam je Blagaić, a na naše potpitanje je li među tim objektima i zgrada, odnosno vila s bazenom iz koje se prije dvije godine videosnimkom ‘oglasio’ čelnik Živog Zida Ivan Vilibor Sinčić, odgovorio je: ‘To je to. To je sve montažno.’. Naime, u ljeto 2016. godine Sinčić je s obitelji boravio kod Blagaića u njegovoj vili na području Tri Sestrice. Dapače, tim se još i pohvalio, objavivši na svom Facebook profilu video iz vile s bazenom i pogledom na more. Tu objavu kasnije su osporavali i Sinčić i Blagaić, s tim da splitski poduzetnik u svemu nije vidio ništa sporno. Kao što ne vidi ni danas.

Nije vila nego ‘show room’
Podsjetimo, Vicenco Blagaić svoj projekt turističke zone ‘Hrvatski san’ sa svojom Profectus grupom gura još od 2010. godine, ali još uvijek nije došao do faze konkretnih gradnji, odnosno realizacije projekta po fazama. Navodno je samo prva faza vrijedna 1,5 milijarde eura. Na internetskoj stranici HGK-a može se pronaći brošura projekta, prema kojoj se na dvije tisuće hektara u pet zona (‘Tri Sestrice’ na 260 hektara su u prvoj zoni vrijednoj 920 milijuna eura) planira sedam hotelskih resorta, 221 vila, 55 ‘samoodrživih’ vila s vinogradima i maslinicima, 500 apartmana, marina za megajahte sa 400 vezova, zračna luka, golfski park s 27 rupa na 205 hektara, arboretum, umjetničke galerije, muzeji, restorani, trgovački centri, filmski studio, multifunkcionalna dvorana, sportski stadion, 6 kilometara duga promenada… Zanimljivo je da je u brošuri uvrštena i fotografija Blagaićevih ‘montažnih objekata’, gdje se objekti ne nazivaju vilom već kao ‘show room’ velebnog projekta.

Pročitajte još

PRIDRUŽITE SE Trening prepoznavanja ptica na Neretvi

Dulist

[FOTO] MODELARSKA LIGA Županijsko natjecanje mladih tehničara

Dulist

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist