Aktualno

BISKUPOVA ČESTITKA: Neka sv. Vlaho nad svima nama bdije i sve nas pred Bogom trajno zagovara!

BISKUPOVA ČESTITKA: Neka sv. Vlaho nad svima nama bdije i sve nas pred Bogom trajno zagovara!

Mons. Mate Uzinić, biskup dubrovački uputio je tradicionalnu čestitku vjernicima u domovini i inozemstvu povodom blagdana sv. Vlaha i Dana grada Dubrovnika. Čestitku prenosimo u cijelosti:

Dragi štovatelji svetoga Vlaha u domovini i inozemstvu,
braćo i sestre!

S osobitom radošću upućujem vam svoj pozdrav iz grada svetoga Vlaha, kad se spremamo proslaviti blagdan našega zaštitnika. To ove godine činimo u posebnom jubilejskom ozračju 1700. obljetnice njegove mučeničke smrti i 600. obljetnice dubrovačkoga zakona kojim je zabranjena trgovina robljem, kao i u ozračju izvanrednoga Jubileja milosrđa koji nas poziva da, zagledani u Božje milosrdno lice, postanemo svjedoci Božjega milosrđa svima koje susrećemo.

U Crkvi je uvijek bilo svjedoka evanđelja Isusa Krista koji su nam svojim životom svjedočili milosrdno lice nebeskoga Oca. Među njih se navještajem evanđelja riječima i djelima i osobito mučeničkom smrću ubrojio i sv. Vlaho, biskup i mučenik, nebeski zaštitnik našega grada i biskupije. Mučenička smrt njegovu je životu dala drukčiju dimenziju, dimenziju nebeskoga zagovornika. Zato se štovanje sv. Vlaha, koga su vjernici prepoznavali kao jednoga od 14 pomoćnika u nevolji, proširilo cijelim kršćanskim Istokom i Zapadom te prije pune 1044 godine našlo svoje čvrsto uporište u našem gradu koji je sv. Vlaho spasio, a zatim moćno čuvao i njegove stanovnike nadahnjivao u nasljedovanju Isusa Krista i naviještanju njegove radosne poruke evanđelja.

Stoga nam ovo naše jubilejsko slavlje, koje je ujedno ponos, sjećanje i svečanost, postaje poziv na nasljedovanje svetačkoga primjera sv. Vlaha. Kao štovatelji sv. Vlaha pozvani smo nasljedovati njegov primjer naviještanja evanđelja Božjega milosrđa, sve do potpunoga predanja vlastitoga života. Pozvani smo, također, nasljedovati i veličinu Božjega milosrđa, koju mi u Dubrovniku prepoznajemo kroz zaštitu i zagovor sv. Vlaha, osobito u našim duhovnim i tjelesnim potrebama. Zagledani u primjer sv. Vlaha, postanimo jedni drugima ono što je on bio i ostao svima nama, zaštitnik i pomoćnik, kako bi u vremenu mira i blagostanja naš grad i biskupija mogli nastaviti cvjetati u miru i ljubavi, ali kako bismo se u isto vrijeme znali strpljivo, s vjerom i u solidarnosti s drugima, nositi i s problemima i poteškoćama.

Dok Bogu zahvaljujemo za darovane milosti koje nam je tijekom naše prošlosti, u dobru i zlu, darovao po zagovoru sv. Vlaha, molimo da nam sv. Vlaho i dalje bude zagovornik. Neka nam njegov život bude nadahnuće, kako bismo naviještanjem i življenjem evanđelja mogli nastaviti jedni drugima svjedočiti Božje milosrdno lice, nadograđujući svoju sadašnjost na slavnoj prošlosti čiji je sv. Vlaho neizbrisivi dio, te s njim kao zaštitnikom mogli imati i slavnu budućnost.

S ovim mislima i željama na sve vas i vaše obitelji, osobito na vas, dragi iseljenici, pomorci i štovatelji svetoga Vlaha, zazivam obilje Božjega blagoslova i moćni zagovor našega parca.

Neka sv. Vlaho nad svima nama bdije i sve nas pred Bogom trajno zagovara!

Živio sveti Vlaho!

Mate, biskup

Pročitajte još

Dubrovačke balerine na međunarodnom natjecanju postigle izvrsne rezultate

Dulist

PRIDRUŽITE SE Studentska akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Dulist

NAKON ISPADANJA LEJLE Tarik Filipović odgovorio hejterima: ‘Vi ste psihopati i sadisti’

Dulist