AktualnoKome zidine

“Bilo je naznaka da će na zidine uknjižiti hipoteku”

"Bilo je naznaka da će na zidine uknjižiti hipoteku"

Odnosi Grada i Društva nisu bili jednostavni i jednoznačni ali smo nalazili način dogovora. Uvjereni smo da će to biti i sada, ali smo žalosni jer nas omalovažavaju da smo privatna udruga građana-

rekao je uvodno na konferencija Društva prijatelja dubrovačke starine Denis Orlić dodavši kako je DPDS jedna od najstarijih udruga građana, koja je dobro surađivala s gradskom vlašću. Podsjetivši na povijest i ulogu Društva, kao i na odnose s bivšim gradskim vlastima, te na zaključivanje dodatka Ugovoru između Grada i Društva u prosincu 2009.
Orlić je naglasio kako članove Društva ljuti što se Društvo prikazuje i kao sumnjiva udruga u kojoj nema kontrole i nadzora:

– Nas svake godine kontrolira Ministarstvo financija kao i državna revizija, kojima uredno dostavljamo sva financijska izvješća. S druge strane u nekim medijima se piše i kako dijelimo poslove bez natječaja. Svi naši poslovi idu preko pozivnih natječaja jer je obnova osjetljiv posao i imamo mali broj izvođača koji su također pod povećalom kako dobivaju posao. Mi zakonski ne podliježemo javnoj nabavi, a u nas nema zloupotreba i ne provodimo je jer nismo zakonski obvezni to raditi – dodao je istaknuvši kako je i navodno podnesena tužba za brisanje plodouživanja DPDS-a na dijelu dubrovačkih zidina.

– No plodouživanje je uknjiženo temeljem ugovora i jednoglasnom odlukom Gradskog vijeća. Svrha plodouživanja bila je zaštita zidina, koje su u vlasništvu Grada Dubrovnika. Smatrali smo da ne bi bilo dobro uknjižiti hipoteku na dubrovačke zidine, a bilo je takvih naznaka, stoga smo to učinili jedino radi toga – naglasio je Orlić komentirajući i medijske natpise kako DPDS je zatvoreno društvo.

-To nije istina, prošle smo godine primili 100 novih članova. Radimo najbolje što možemo, i sretni smo što nas nisu nazvali zločinačkom organizacijom – naglasio je.

Što se pak tiče jučerašnjeg skidanja zastava DPDS-a sa dubrovačkih zidina, to je nazvao „većom iskrom“ u odnosima s Gradom:
– Miješani su mi osjećaji jer smo došli na teren suda – rekao je Orlić dodavši kako je zbog nasilnog skidanja zastava Društva, podnešena posjedovna tužba:

– Ja osobno smatram da Pravilnik o komunalnom redu nije zakonit, čak i da je zakonit, ne smije se provoditi na ovaj način, te je rješenje trebalo potražiti na nadležnom sudu. Osvrnuo se i na odgovor predsjednice GV-a Olge Muratti:

-To je napredak u odnosima s Gradom jer otvara mogućnost razgovora. Ono što je napisano dobro ćemo proučiti i prilagodit se tome. No, ako netko nešto predlaže, a nakon toga to isto provede, onda to nije prijedlog, već ultimatum. A ultimatumi se daju u ratu – poručio je Orlić.

Što se tiče jučerašnjih izjava vijećnika Antuna Pravedana kako ga nitko nije pozvao na skupštine Velikog vijeća DPDS-a naglasio je:
– Mi se oglašavamo preko Radija i na plakatima. Veliko vijeće ima 700 članova, i nikome osobno ne šaljemo poziv jer je to neekonomično. I svaku skupštinu oglašavamo na taj način – napomenuo je Orlić.

Srđan Kera, inače član Velikog vijeća, rekao je na konferenciji za novinare kako treba dobro razmisliti o tome da se zidine stave pod hipoteku:

– Građani bi trebali oštro prosvjedovat protiv toga, jer ako se to dogodi ostat ćemo bez onog najdragocjenijeg – poručio je Kera. Što se pak tiče skidanja zastava, to je nazvao „demonstracijom sile“. Na novinarsko pitanje tko se trebao uknjižiti na zidine, Kera je podsjetio na predizbornu kampanju gradonačelnika Vlahušića, te o kreditu EBRD-a u iznosu od 500 milijuna eura:

– Sumnjam da bi dali toliki kredit, bez osiguranja. Pa vidite što se događa u Grčkoj. Javljaju se vjerovnici na spomenicima kulture – istaknuo je Kera.

Orlić je na to dodao kako nema nikakve štetnosti u tome što se DPDS uknjižio na plodouživanje dijela zidina:
– Plodouživanje nam ne daje neka veća prava, ono se može izbrisati, a odnosi ostaju isti – dodao je Orlić. Što se pak tiče prijedloga o osnivanju Povjerenstva za tumačenje ugovora o upravljanju i gospodarenju dubrovačkim zidinama, Denis Orlić je istaknuo:
– O tome ćemo raspravljati na idućoj sjednici Malog vijeća i nemamo ništa protiv – odgovorio je Orlić.  
 

Pročitajte još

[PODCAST S BARBAROM] Goran Milić: Slijedi What’s up Japan, a što mu je ‘tiha patnja’?

Barbara Đurasović

JESTE LI KUPOVALI OVU ČOKOLADICU? Iz prodaje se povlači KitKat Mini

Dulist

ČEKA VAS KULINARSKA AVANTURA Restoran 360 već sutra otvara svoja vrata!

Dulist