Aktualno

“BiH nije u poziciji ucjenjivati Hrvatsku”

Nakon jučerašnje informacije da su iz Zagreba u Sarajevo poslani signali kako je „Hrvatska spremna napraviti krupan korak“ i ratificirati Sporazum o granici

iz 1999., prema kojem bi vrh Kleka te Veliki i Mali školj pripadali Bosni i Hercegovini, oštro se suprotstavljamo takvoj veleizdaji i prodaji hrvatskoga teritorija – priopćenje je Udruge Pelješki most kojeg potpisuju udruge dr. sc. Vinicije Lupis, dr. sc. Mirna Batistić i prof. dr. sc. Nenad Jasprica.

Nadalje navode kako bi se ratifikacijom tog sporazuma drastično promijenila hrvatska granica na moru i zauvijek izgubila cjelovitost Malostonskoga zaljeva, što bi dovelo u pitanje njegov opstanak kao iznimno vrijednog ekološkog i gospodarskog područja Hrvatske.

– Jasno je da prodaja povijesno dokazanoga hrvatskog teritorija nije radi dobivanja suglasnosti bosanske Vlade za gradnju Pelješkog mosta, jer takvom podjelom Malostonskog zaljeva to ne bi bilo moguće, već se radi o dobivanju suglasnosti za izgradnju neumskog koridora i besmislenog ulaganja u tuđu državu.
Jasno je da ne moramo uopće tražiti suglasnost i dozvolu strane, k tome još i neuređene, države za izgradnju vlastite infrastrukture, kao što je Pelješki most.

Jasno je da Bosna i Hercegovina nije u poziciji ucjenjivati Državu Hrvatsku tj. Europsku uniju, a osobito zbog svoje budućnosti i namjere da i sama jednoga dana pristupi europskoj integraciji te bi trebala biti svjesna da će tom prilikom trebati i hrvatsku ratifikaciju.

Ponovno pozivamo sve građane na plebiscitarnu borbu očuvanja hrvatskog državnog teritorija, na jasno definiranim granicama više od šest stoljeća, a koje su svaki puta pomicane na štetu hrvatskih građana – navode u priopćenju članovi Glavnog odbora udruge dr. sc. Vinicije Lupis, dr. sc. Mirna Batistić i prof. dr. sc. Nenad Jasprica.

Pročitajte još

Srijedom se čita DuList!

Dulist

NAUTIČKA PATROLA 2021. ACI Marini Dubrovnik priznanje ‘Zlatni vez gastronomije’

Dulist

‘ORSULA 1944.-2021.’ Lasić: ‘Ovo je strašna tragedija. Ovo je početak katarze hrvatskog naroda’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija