Sport

Biciklistički klub Metković: Udisati slobodno zrak u svojoj domovini, san je svakoga koji o slobodi sanja

Biciklistički klub Metković: Udisati slobodno zrak u svojoj domovini, san je svakoga koji o slobodi sanja

Petu godinu u nizu Bicikistički klub Metković organizira memorijalni biciklistički maraton ‘Navik on živi ki zgine pošteno’ – Prevlaka – Vukovar – Ilok 2022. u spomen na 12 mučki ubijenih redarstvenika u Borovu Selu. Dužina maratona je 1000 kilometara i vozi se u 6 etapa (dana) preko teritorija Hrvatske od 26. travnja do 2. svibnja.

Na njihov, biciklistički način žele ispričati ovu priču i odati počast onima koji su dali najvrijednije što su imali za Hrvatsku, a to je život.

-Prioritet ovog maratona je očuvanje tekovina Domovinskog rata, kao i spomen na one koji su položili svoje živote na oltar domovine, a samim maratonom također simbolično želimo spojit krajnji jug (Prevlaka) i istok (Ilok) Hrvatske – napisali su.

-Pandemija Corona virusa je zahvatila cijeli svijet i u vrlo kratko vrijeme okrenula nam život u nekim drugim smjerovima. Ljudi su se otuđili jedni od drugih, povukli u svoja 4 zida gledajući samo sebe i svoj život. Prošlost sve više blijedi i sve se više zaboravlja, pogotovo kod mladih generacija. Mladi odlaze iz Hrvatske tražeći novu budućnost. Domovinski rat je nažalost tema koja blijedi u njihovim sjećanjima i ne treba im to zamjeriti, jer ipak borba za preživljavanjem, za jednim normalnim životom je prioritet. Ipak mi ne želimo da neke stvari padnu u zaborav. Želimo svima, a naročito tim mladim ljudima ukazati na jedan dio naše povijesti i odati počast onima koji su nas doveli ovdje gdje smo danas. Želimo pronijeti glas među mladim generacijama, gdje god oni bili, da ponosno ističu svoje korijene i svoje porijeklo. Sloboda nema cijenu, udisati slobodno zrak u svojoj domovini je san svakoga onoga koji o slobodi sanja. Vođeni time Biciklistički klub Metković želi maratonom Prevlaka – Vukovar – Ilok odati priznanje hrabrim braniteljima i pokazati da ima onih koji pamte i koji ne zaboravljaju i koji će na svoj sportski način dati obol u očuvanju uspomene na Domovinski rat – rekli su.

-26.04.2022. etapa Prevlaka-Metković, (150 km)
-27.04.2022. etapa Metković – Knin (210 km)
-28.04.2022. etapa Knin – Slunj (166 km)
-29.04.2022. etapa Slunj – Hrvatska Kostajnica (140 km)
-30.04.2022. etapa Hrvatska Kostajnica- Đakovo (180 km)
-01.05.2022. etapa Đakovo – Vukovar – Ilok (120 km)
-02.05.2022. sudjelovanje na mimohodu u Borovu Selu

Pročitajte još

[FOTO] PARSKI GO Održano 25. Europsko prvenstvo u Dubrovniku

Dulist

Iva Oberan, Petrunjela Pavić i Josip Bulić na Europskom prvenstvu u zagrebačkoj Areni

Dulist

Piturima gradonačelnik čestitao osvajanje duple krune

Dulist