Županija

BESPOVRATNA SREDSTVA EU će financirati projekt ‘Mljet – Odise(j)a Mediterranea

Mljet

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, zajedno s ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislavom Petricem i korisnicima, potpisala je u NP Paklenica devet ugovora o dodjeli bespovratnih EU sredstava.

Jedan od projekata za koje su ugovori potpisani je i onaj za Unaprjeđenje sustava održivog upravljanja, turističke valorizacije i interpretacije prirodne baštine na području NP Mljet, nazvan MLJET – ODISE(J)A MEDITERRANEA, ukupne vrijednosti 49.268.324,09 kuna, od čega su EU sredstva 31.125.708,22 kuna.

Riječ je o ugovorima ukupne vrijednosti više od 380 milijuna kuna čija će provedba doprinijeti poboljšanju kvalitete života građana i društveno-gospodarskog razvoja Republike Hrvatske kroz povećanje turističke ponude i održivo upravljanje zaštićenim područjima, porast kvalitete obrazovanja i studentskog smještaja te kroz smanjenje socijalnih nejednakosti, siromaštva i depopulacije na ratom pogođenim područjima.

‘Radi se o ugovorima iz pet različitih poziva unutar kojih su do sada potpisana 44 ugovora ukupne vrijednosti više od 1,8 milijardi kuna’, istaknula je prilikom potpisivanja ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac te dodala kako je ova godina zaista ključna kada su u pitanju EU fondovi: ‘Hrvatska u trenutnom programskom razdoblju iz europskih fondova na raspolaganju ima 10,7 milijardi eura od čega je dosad ugovoreno gotovo 40 posto, a ove nam je godine cilj razinu ugovorenosti podići na 60 posto.’

Ostali projekti su Centar izvrsnosti Cerovačke špilje – održivo upravljanje prirodnom baštinom i krškim podzemljem, Podzemni grad u srcu Velebita: razvoj cjelogodišnjeg održivog i sigurnog aktivnog turizma u NP Paklenica i širem velebitskom području, Novi Adrion – Promicanje održivog korištenja prirodne baštine PP Biokovo, Centar za upravljanje posjećivanjem Nacionalnog parka Krka – Lozovac, Studentski smještaj i prehrana u Novom kampusu Sveučilišta u Zadru, Izgradnja vidikovca na Hrastovačkoj gori (1RP6), Grad Petrinja ukupne vrijednosti, Dogradnja dječjeg vrtića ” Radost“, Općina Darda te Mreža domova, Grad Benkovac.

Pročitajte još

OPREZNO VOZITE Srušeno stablo u Platu napravilo ‘kaos’ na cesti

Dulist

Županijske brojke kažu: 157 je posto više dolazaka i 75 posto više noćenja nego u studenom 2021.

Dulist

POTPORE ZA RURALNI RAZVOJ dRural i DUNEA pozivaju na prijave

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija