Koronavirus u Hrvatskoj

Beroš: Razgovarali smo o mogućnosti uvođenja 14-dnevne izolacije nakon prelaska granice

vili beros006

Krunoslav Capak i moja pomoćnica bili su na stručnom sastanku gdje su došli u kontakt s osobom za koju se kasnije pokazalo da je pozitivna na COVID-19. Kolegi Capaku je test bio negativan. To su okolnosti koje se dešavaju kod svakoga tko radi ovaj posao. Jutros smo se čuli. On je kod kuće i nastavit će raditi punim tempom. Nadamo se da neće razviti simptome – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš prilikom obraćanja novinarima u Dubrovniku, a nakon što je objavljena vijest kako su ravnatelj HZZO i dr. Vera Katalinić Janković u samoizolaciji.

Novinare je ponajviše zanimala tema što ako do širenja zaraze dođe među turistima koji svakodnevno pristižu u Hrvatsku.

– Postoji mogućnost karanteniranja. Postupat ćemo u skladu s aktualnom epidemiološkom slikom. Ako ona bude ukazivala da je potrebno provesti neke mjere, to ćemo i napraviti. Bitno je pratiti situaciju. Ovih jučerašnjih 11 predstavlja određeni peak. To nije potpuno neočekivano. Dobro je što je riječ o građanima koji su došli iz inozemstva gdje se zaraza ipak brže širi – poručio je Beroš i upozorio Hrvate da ne odlaze u Srbiju i BiH, pogotovo ne u grupama.

Tri su zlatna elementa koja mogu spriječiti širenje zaraze – održavanje socijalne distance, korištenje dezificijensa i po potrebi na javnim mjestima nošenje zaštitne maske.

– Turistima moramo pokazati da smo sigurni – naglasio je ministar i dodao da se razgovara o mogućnosti ponovnog uvođenja 14-dnevne izolacije nakon prelaska granice kao i njihovog zatvaranja.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist