Koronavirus u Hrvatskoj

BEROŠ IZ DUBROVNIKA Situacija se smiruje. Trebalo bi izbjegavati druženja u noćnim klubovima

bolnica beros1

Iako nije mogao reći službeni broj novooboljelih u posljednja 24 sata, koji će se i danas iskomunicirati preko Nacionalnog stožera civilne zaštite, ministar zdravstva Vili Beroš u Dubrovniku je izjavio kako je broj puno manji nego što je bio.
-Epidemiološka situacija se na neki način smiruje. Čuo sam se s epidemiologom iz Zadra i od 22 testiranja samo je jedan novi pozitivni što je dokaz djelovanja epidemiološke službe – rekao je ministar Beroš.
Budući da je primjetno kako je dobar dio novozaraženih vezan za noćne klubove, pitanje za ministra je bilo hoće li se opet uvoditi neke mjere. Rekao je kako za govoriti o tome nema suglasnost Stožera, no istaknuo je kako svjedočimo da dosta veliki broj novooboljelih potiče iz noćnih klubova.

-Razumijem da je ljetno vrijeme, da završava škola i da mladi imaju potrebu družiti se i zabavljati, ali apeliram na sve da to bude odgovorno. Noćni klubovi, gdje je puno ljudi i gdje su mladi jedni do drugih, gdje se dodiruju i ostvaruju fizički kontakt i gdje nema fizičke distance, nisu dobrodošli u ovom trenutku. Apeliram i na roditelje i na djecu da budu odgovorni i da izbjegavaju takva druženja. Nemam odobrenje za govor o tome, ali osobno osjećam potrebu istaknuti taj problem – rekao je Beroš.

-Uvodimo određene mjere koje su prilagođene novonastaloj situaciji. To su mjere posebnog reguliranja ulaska u RH iz onih zemalja koje su zadovoljile epidemiološke kriterije da bi bile uvrštene na listu te smo uveli mjeru samoizolacije koja je kao metoda i ranije dala rezultate. Naš odgovor na ovu COVID-19 ugrozu sada je selektivan, ciljan i nije više generalni, nema više ‘lockdowna’. Moramo održavati gospodarske aktivnosti, ali istovremeno se boriti protiv širenja ovog virusa. Potrebno je stalno ponavljati da osobno svatko od nas može najviše napraviti u borbi protiv širenja ovog virusa – zaključio je.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist