Sport

BENU KUP Barakude dobile Mađare usred Budimpešte!

BENU KUP Barakude dobile Mađare usred Budimpešte!

U sjajnoj izvedbi na Margit Szigetu, legendarnom bazenu Alfred Hajos usred Budimpešte, pred najmanje 3.000 gledatelja, Hrvatska je u 2. kolu vrlo jakog međudržavnog turnira BENU kup, pobijedila domaćina Mađarsku 13:11 (2:2, 4:3, 3:3, 4:3). Najbolji strijelac za Barakude bio je Luka Bukić s 3 gola.

Nakon dva prošlotjedna poraza u Šibeniku od istog suparnika, ali u utakmicama u kojima su naši igrači u bazen praktički uskočili iz teretane odnosno u punom jeku bazičnih priprema, sada je uslijedio mali uzvrat.

Još je i utakmica dan ranije protiv svjetskog i europskog doprvaka Španjolske, u 1. kolu budimpeštanskog turnira, dala za naslutiti kako se lagano ‘promijenio vjetar’. Naši su naime vaterpolisti okončanjem onog fizički zahtjevnog (a nužnog) dijela priprema, sada s više rada na taktičkim detaljima, počeli pružati igru, prezentaciju kakvom se vjerojatno i nadao, kakav želi naš stručni stožer.

Jako puno protunapada što već samo po sebi zrcali ‘pucanje od snage’, ali i raznovrsnost napadačkih ideja, brzina akcija, lopta koja brzo ‘klizi’ s jednog na drugo krilo, s uigranim akcijama, hitrim rješenjima. U obrani pak, već naša prva defenzivna linija radi sjajan posao, nerijetko i s presijecanjem dodavanja suparnika. Blok postojan, prilazi golu suženi, a između vratnica dva sjajna vratara. Za razliku od Mađara kojima je cijelu utakmicu branio Viktor Nagy, između hrvatskih su se vratnica izmjenjivali Marcelić i Bijač. Prve dvije četvrtine je branio Ivan Marcelić i to sjajno, s najmanje 8 obrana, ali u istom je ritmu nastavio i Marko Bijač.

Prva četvrtina je bilo jedino razdoblje utakmice u kojem su domaćini vodili (1:0 – Erdelyi i 2:1 – Manhercz). No, na oba ta gola Hrvatska je imala odgovor u poravnanju Vukičevića odnosno kapetana Bušlje. U prvom napadu u drugoj četvrtini, Maro Joković je doveo Hrvatsku prvi put u vodstvo (3:2 za Barakude). Nakon toga Marcelić brani strašan šut Zalankija, Garcia je imao kontru, ali nije poentirao. Pasztor je uspio izjednačiti na 3:3. Od tog trenutka, Tuckovi su odabranici preuzeli ‘stvar u svoje ruke’. Sredinom ove dionice Bukić s igračem više kojeg je zaradio Vrlić, ali i asistirao strijelcu, dovodi Hrvatsku u novu prednost (4:3). Dvije i pol minute prije kraja druge četvrtine, potez i pogodak utakmice. Nije riješio pitanje pobjednika, ipak je prerano, ali je nagnao i Mađare na pljesak. U svom je stilu Paulo Obradović u napadu s igračem više, s vanjske pozicije ‘opalio šraubu’ i potpuno zbunio Viktora Nagyja (5:3). Mađarska se nije predavala te je preko ljevaka Zalankija, novog igrača Pro Recca, te Akosa Konarika uspjela poravnati (5:5). Ispostavit će se kasnije da je to bilo posljednje izjednačenje na utakmici. U posljednjim trenucima četvrtine, tri sekunde prije ‘velikog odmora’, kapetan Bušlje pogađa za minimalno vodstvo (6:5).

To minimalno je početkom treće četvrtine brzo pretočeno u puno veće. Prvi napad u četvrtini, igrač više, odličan asist Bukića za Lončara koji je neumoljiv s 2 metra (7:5). Minutu kasnije, plus 3 za Hrvatsku, zasluge idu strijelcu Jokoviću. Mađarski ljevoruki snajper Zalanki je s dva vezana pogotka vratio nadu Mađarima, ali nju je brzo otklonio Josip Vrlić koji je u pozicijskom napadu, s 2 metra zatresao za 9:7. Ovdje svakako valja istaknuti filigransko točno dodavanje Obradovića. Minutu i pol do kraja treće četvrtine, uspjeli smo se obraniti u mađarskom napadu s njihova dva igrača više, ali ipak pola minute pije kraja Manhercz pogađa sjajno s vanjske pozicije, smanjivši prednost Hrvatske (9:8). Maro Joković je imao 8 sekundi prije kraja sjajnu priliku, ali njegov šut iz peterca je završio u gredi. Viktor Nagy je bio sretan kao malo dijete, što se jasno razabralo s njegovog lica.

Nakon tri minute igre u zadnjoj četvrtini, Vukičević sjajno pogađa s desnog vanjskog (10:8), a Mađare ponovo vraća, budi nadu Manhercz (10:9). U zadnje dvije minute igra se obostrano silno ubrzava. Bukić vrlo lijepo s igračem više pogađa za 11:9 (01.43 minute do kraja), a pola minute kasnije Marton Vamos smanjuje u napadu u kojem je Mađarska ponovo imala dvojicu igrača više.

U posljednjoj minuti, 46 sekundi prije kraja, sjajna akcija u koprodukciji Obradović – Fatović. Prvi sjajno asistira drugome, odnosno Fatoviću koji uplivava na 2 metra, na prvu vratnicu i daje gola (12:10). Samo 36 sekundi prije kraja opravdano je dosuđen peterac za Mađarsku koji je u pogodak pretvorio Vamos (12:11). Mađari logično kreću u presing, rade međutim prekršaj na isključenje, a onda, 4 sekunde do kraja Joković s desnog krila prebacuje Bukiću na lijevo, ovaj odapinje iz prve za konačnih 13:11.

Sjajna večer u Budimpešti, Hrvatska je nadomak osvajanje turnira, iako je to čak u ovom trenutku manje bitno. Ono što jest važno da Hrvatska izgleda jako, rasplivano, brzo.

U drugoj utakmici 2. kola turnira BENU kup, Španjolska je pobijedila Rusiju 15:11.

Poredak: Hrvatska 6, Mađarska 3, Španjolska 3, Rusija 0.

Izvor/Foto: HVS

Pročitajte još

‘Pituri’ nastupaju u završnici Kupa Hrvatske

Dulist

MINI-KOŠARKA Juniori Dubrovnika treći na Prvenstvu Dalmacije!

Dulist

Juniorke ŽVK Jug viceprvakinje Hrvatske, Lara Korać najbolja vratarka!

Dulist