Sport

‘POVIJESNA SUBOTA’ Sjajna pobjeda Hrvatica na Europskom prvenstvu u vaterpolu do 15 godina

'POVIJESNA SUBOTA' Sjajna pobjeda Hrvatica na Europskom prvenstvu u vaterpolu do 15 godina

Sjajna i za hrvatski ženski vaterpolo pomalo i povijesna subota u Szentesu. Hrvatska je naime ostvarila prvu pobjedu na Europskom prvenstvu do 15 godina, svladavši sastav Izraela 13:10 u utakmici za poredak od 5. do 8. mjesta. U prvoj utakmici protiv suparnica koje su kvalitativnog ranga usporedivog s Hrvatskom, koje ne pripadaju baš samoj svjetskoj eliti poput Rusije, Mađarske, Španjolske, pa i Grčke s kojima su naše djevojke dosad igrale, hrvatske su vaterpolistice pokazale i dokazale koliko vrijede. Sva slova, sve riječi komplimenata koje je uostalom za ove cure imao i njihov trener Aljoša Kunac čak i nakon poraza, sada su dobili ‘opipljiv’, argument zašto je tomu tako.

Borbeno, angažirano, rasplivano, sa silnom željom za nadvladavanjem suparnica, za obranom, za postizanjem gola. Tako je igrala Hrvatska u Szentesu protiv Izraela i zato je nakon utakmice bilo veselja, zagrljaja, a zamijetili smo i koju suzu radosnicu u oku. Potpuno razložno i shvatljivo.

Prve tri četvrtine, utakmica je bila potpuno izjednačena. Najviše gol prednosti za jedan sastav pa izjednačenje. S tim kako valja pripomenuti ipak da su Hrvatice bile nešto češće u vodstvu (1:0, 3:2, 4:3, 7:6, 8:7, 9:8) Izrael je vodio u tri navrata. Jelena Butić je bila apsolutno prvo ime utakmice postigavši čak 6 pogodaka, od toga dva iz peterca. Prva tri gola za Hrvatsku postigla je mlada Splićanka, od prvih pet golova, četiri su bila Jelenina. Kolosalna izvedba, iako valja pohvaliti zasluženo i sve joj suigračice.

Odluka o pobjednicama ‘pala’ je u zadnjoj četvrtini u koju se ušlo rezultatom 9:9. Tu je dionicu i opet otvorila Jelena Butić za vodstvo, da bi iz kaznenog Katzir izjednačila šest i pol minuta prije kraja. To je bio i zadnji izraelski gol. Zaključala je tada vrata naša golmanica Lana Korač, a Lara Srhoj i pogađate Jelena Butić su prvi puta odvele Hrvatsku do plus 2 (12:10). Četiri i pol minute do kraja pobjeda se naslućivala, a opet još je bila daleko. Posebno jer smo zbog tri osobne pogreške ostali bez Aurore Stipanov i Rie Glas. I s rotacijom manje, u posljednjoj minuti iz polukontre, Lara Srhoj točno 51 sekundu prije kraja pogađa bliži kut izraelskog gola. Pogodak za 13:10, za konačnu pobjedu i veliko slavlje! Naše će djevojke igrati u nedjelju od 14.00 sati za 5. mjesto u Europi protiv Italije koja je pobijedila Nizozemsku poprilično čudnim rezultatom, 7:0!

– Preplavile su me teške emocije i navrla je suza na oko. Uistinu, kada sam vidio njih, djevojke kako se one vesele, koliko to njima znači i meni su došle suze. Svi smo se zajedno veselili, one, stožer, ja… kao da smo osvojili Europsko prvenstvo. Izraelke su se nešto nakon utakmice malo bunile, prosvjedovale iako bi mislim mi imali više razloga za prosvjed, ali dobro… Nećemo o tomu. Tko gubi, ima se pravo i ljutiti. Ja mogu samo računati curama na borbi, pobjedi. Štoviše, mogu im i zahvaliti jer su stvarno dale sve od sebe. Od prvog dana priprema pa do ove utakmice. Te emocije koje doživite s njima, to ne možete dobiti s muškima. Sad idemo odigrati s Talijankama iz gušta, ušli smo u 6 najboljih u Europi! – rekao je trener hrvatske reprezentacije Aljoša Kunac.

Izvor/Foto: HVS

Pročitajte još

Pituri osvojili Kup Hrvatske!

Dulist

Jakov Bjeloš, Marino Maslać i Bruno Šimunović u dresu Hajduka osvojili međunarodni turnir

Dulist

HRVATSKI KUP STOLNOG TENISA ‘Pituri’ pobjedom protiv zagrebačkog Marathona prošli u finale

Dulist