Politika

Bauk: “O tome će odlučivati GO SDP-a”

Nakon današnje SDP-ove konvencije ministar uprave Arsen Bauk odgovarao je na pitanja dubrovačkih novinara o aktualnim problemima koje muče Hrvatsku i krajnji jug, ali i o samim odnosima unutar dubrovačkog SDP-a.

Ministar je, kako je rekao, prvi put trebao doći u Dubrovnik za Festu Svetoga Vlaha, no zbog vremenskih prilika to nije bilo moguće jer vladin avion nije vozio.

– Međutim, poruke s kojim smo dobili povjerenje građana, još uvijek su aktualne. Najveća za ovaj kraj je bolja prometna povezanost, i drago mi je da je novi minstar najavio i završetak dionice do Ploče, nastavak do Metkovića, i nastavak kroz BIH-a- rekao je Bauk. Na pitanje da li je zadovoljan radom dubrovačkog SDP-a odgovorio je:

– Ni po jednoj formacijskoj osnovi ja nisam nadređen za to, predsjednik sam SDP-a Splitsko-dalmatinske županije, bio sam koordinator izborne jednice ali to nije funkcija nadziranja rada lokalnih organizacija. One imaju članstvo, koje nadzire lokalnu organizaciju, jednom godišnje imaju prilike izrazit svoje mišljenje, a to će se vidjet na lokalnim izborima, i nakon toga na izbornoj konvenciji da li su građani i članovi zadovoljni radom – istaknuo je.

Komentirao je i aktualne probleme nastale oko imenovanja vršitelja dužnosti Zaklade Blaga djela.
 
– Tu se radi o provedbi Zakona o zakladama i fundacijama i provedbi Statuta Zaklade. Mi nismo dobili od ovlaštene osobe takav zahtjev, a to je već unutarnja stvar Zaklade. Ministarstvo uprave kada dobije zahtjev će postupiti sukladno Zakonu, vodeći računa o statutu. Ministartvo uprave nije nadležno za tumačenje Statuta, a odredbe Statuta zbog čega je Gradsko vijeće uključeno u rad Zaklade vjrojatno imaju povijesne razloge o kojima ne bih govorio jer je vjerojatno to gradska a ne privatna zaklada – naglasio je dodavši kako je eventualno mijenjanje Statuta od strane Gradskog vijeća stvar samog Statuta Zaklade.

– Ministarstvo nije nadležno tumaćiti to ali Gradsko vijeće mora dat suglasnost na promjenu statuta – pojasnio je Bauk.

Na pitanje hoće li SDP imati svog kandidata za dubrovačkog gradonačelnika rekao je kako odgovor na to pitanje treba dati GO SDP-a Dubrovnik.  

Što se tiče nekih predizbornih obećanja, poput sređivanja biračkih popisa, Arsen Bauk ističe kako je to i zahtjev Europske Unije, koje Hrvatska treba riješiti radi sebe.

– Problem biračkih popisa je taj što na njima imamo višak birača, imamo velik broj držaljana koji ne žive u Hrvatskoj, ili su već dugo u inozemstvu a nisu se odjavili ili su zbog raznih razloga prijavljeni u Hrvatskoj a žive u susejdnim zemaljam i imaju dvostruko prebivalište – dodao je.

Što se tiče otpuštanja u javnom sektoru, rekao je kako najviše  javnih službenika radi u znanosti i obrazovanju, njih 90 tisuća te u zdravstvu 60 tisuća:

– To su dva najveća sustava i tu su vjerojatno moguće uštede. Možda. Možda možemo zadržati ovakav u sustav zdravstvene zaštite i obrazovanja – zaključio je.
 

Pročitajte još

Umjetna inteligencija prekopirala Vlahušića!? Evo odgovora o najvažnijim pitanjima za Dubrovnik

Dulist

VLAHUŠIĆ ‘Dubrovnik ima ograničene razvojne mogućnosti dok u cijelosti ne bude upravljao morem od Belvedera do Elafita’

Dulist

Cossiga posmrtno proglašen počasnim građaninom, Trostmannu nagrada za životno djelo

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija