Aktualno

BATAHOVINA NE DOLAZI U OBZIR Hidroavion uskoro i u Dubrovniku?

BATAHOVINA NE DOLAZI U OBZIR Hidroavion uskoro i u Dubrovniku?

Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je na promotivnom letu prikazivanja mogućnosti hidroavionskog povezivanja Dubrovnika s otocima.

Riječ je o hidroavionu tvrtke European Coastal Airlines, koja u Hrvatskoj već ima letove na relaciji Split-Hvar, te na Rabu i u Puli. Želja im je pristajati i u Dubrovniku, odnosno uspostaviti vezu Dubrovnika prema Lastovu i Korčuli. No, problem je lokacija u gruškoj luci na kojoj bi se trebao postaviti ponton za pristajanje.

Iako je prostorno-planskom dokumentacijom u tu svrhu određena Batahovina, ona zbog sigurnosti pristajanja ne dolazi u obzir. Rekao je to kapetan Klaus Dieter Martin, direktor spomenute tvrtke, koji je istaknuo kako je Batahovina problematična zbog jakog vjetra, budući da se za vrijeme olujne bure zatvara i sam most. Stoga se mora pronaći druga lokacija.

Naglasio je i kako je 60 posto njihovih putnika upravo domaće stanovništvo koje u vrlo kratkom roku dođe na željenu destinaciju. Let iz Dubrovnika za Korčulu tako traje 20 minuta.
Na pitanje kada se može očekivati njihov dolazak u Dubrovnik istaknuo je:

– Mi smo spremni, mogli bismo početi kroz četiri do šest tjedana kad bismo imali lokaciju – odgovorio je Klaus Dieter Martin.
Cijelu situaciju objasnio je i župan Nikola Dobroslavić.

– Postoji jedna mogućnost koju je potvrdilo i Ministarstvo prostornog uređenja, a to je da se unutar lučkih područja može odobriti postavljanje pontona za druge, ali i ovakove namjere. Dogovorili smo se da se dostavi takav zahtjev prema našoj lučkoj upravi pa ćemo vidjeti postoji li i na našem lučkom području takva lokacija. Mislim da je moguća, ali na lučkoj upravi je da to utvrdi i potvrdi. Naravno potrebno je i sve druge dozvole ishoditi, ali bi mi pridonijeli da se utvrdi točka s koje bi se letjelo iz Dubrovnika. Nama je jako važno da naši otoci budu povezani upravo s Dubrovnikom – rekao je župan.

European Costal Airlines uskoro će letjeti s Lastova i Vela Luke.
– Na Lastovu je lučka uprava izdala koncesiju i tamo se može postaviti ponton i pristajati. U završnoj fazi je i u Vela luci, dok je u Korčuli problem s konzervatorima. Ja ću sa Žanom Baćom utvrditi o čemu se radi i zamoliti je da ubrzaju proceduru, i ako mogu, da daju suglasnost, a ako to nije moguće da kažu na koji se način može udovoljiti postavljenim uvjetima – zaključio je župan Dobroslavić.

Pročitajte još

Dubrovačke balerine na međunarodnom natjecanju postigle izvrsne rezultate

Dulist

PRIDRUŽITE SE Studentska akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Dulist

NAKON ISPADANJA LEJLE Tarik Filipović odgovorio hejterima: ‘Vi ste psihopati i sadisti’

Dulist