DuList IN

BARBARA KNEZ SAVJETUJE Koje greške izbjegavati prilikom dekoriranja interijera u vrijeme božićnih blagdana?

BARBARA KNEZ SAVJETUJE Koje greške izbjegavati prilikom dekoriranja interijera u vrijeme božićnih blagdana?

Način na koji ćete dekorirati svoj dom u potpunosti ovisi o vama, ali nekad je dobro poslušati stručnjake koji su tu za vas da vam istaknu smjernice što je to što treba vašem interijeru.

Dizajnerica i stilistica interijera Barbara Knez donosi vam 5 savjeta za uređenje vašeg doma u vrijeme blagdana te na što trebate pripaziti prilikom dekoriranja vašeg prostora.

Piše/Foto Barbara Knez

Greške prilikom dekoriranja
Moramo biti iskreni i zaključiti kako najčešće odlučimo što staviti u košaricu za kupnju prema tome što se našem oku najviše sviđa ili što je pogodno za naš budžet. Odrednice pri odlučivanju u kupnji ne bi smjele rezultirati na navedeni način. Takav odabir uglavnom je pogrešan i većinom doma donesemo predmete koji uopće ne odgovaraju našem prostoru. Najčešće nasumično biramo boje, materijale i oblike ukrasa, koje primjerice za svečanu odjevnu kombinaciju ne bismo bili hrabri ukomponirati, ali ćemo ih staviti na jelku – ‘jer na nju može sve’? No, to nije tako. Najčešće greške koje radimo tijekom blagdanskog dekoriranja, a koje bismo trebali izbjegavati su: zapostavljanje odabranog stila i palete boja već postojećeg interijera prilikom uređenja; uređenje samo jedne prostorije ili jednog kutka u božićnom duhu, ostavljanje predmeta koji nisu prigodni za blagdane, kao što je vaza s morskim školjkama; izostavljanje osobnih predmeta koji reflektiraju na vas ili vašu obitelj i pretjerivanje prilikom dekoriranja.

Što trebate napraviti?
Odabir odgovarajuće palete boja pomoći će vam da božićni dekor prilagodite vašem domu i vašem stilu. Za početak, najbrže i najlakše objašnjenje ove činjenice jest da se crvena i zelena boja ne uklapa u svaki prostor. Božić u crvenom i zelenom tonu je obilježje klasičnog stila. Ako klasični stil nije vaš odabir, nastavite slijediti upute za kompletiranje vaših boja. Za ispravan početak, potrebno je usredotočiti se na boje koje imate u svom domu. Paleta boja vaših božićnih ukrasa trebala bi nadopunjavati boje koje se već nalaze u vašem domu. Pa je tako za suvremeni stil najčešće najbolje izabrati ukrase u sivoj, crnoj ili plavoj boji. U domu, u minimalističkom stilu, idealno će ići čisto-prozirne, staklene kuglice ili bijeli i srebreni ukrasi. Boemski stil voli sve nijanse smeđe boje. Nakon što ste odabrali paletu boja, bitno je prenijeti ugođaj kroz pojedine prostorije kako biste kreirali dosljednost i harmoniju. Božić nije samo u dnevnom boravku, postavite predmete i u ostatak prostorija. Dovoljno je dodati jedan do dva predmeta i upotpunit će se blagdanski ugođaj. Uređivanje nekoliko četvornih metara više od planiranog, može značiti mnogo za vas i vaše ukućane, a posebno goste. Prvi dojam koji bi gosti trebali dobiti je ugodan ambijent. Bude li vaš dom uređen lijepo tijekom božićne večere, to je nešto što će svima ostati u sjećanju. Neka vaš prostor bude poticaj i drugima kako može izgledati izvrsno dekoriran interijer u vrijeme najljepšeg razdoblja u godini.

Osjećaj povezanosti sa svojim domom
Realnost je da se uvijek trudimo po pitanju odabira naših odjevnih kombinacija. Ako bismo vas pitali – imate li ljetnu ili zimsku odjevnu ‘garderobu’, vjerovatno bi većina vas odgovorila da ima. Ako bismo vas pitali imate li ljetnu i zimsku kolekciju u interijeru, većina vas bi odgovorila da nema. Zašto našem prostoru ne dajemo toliko pažnje? Je li naš prostor iz godine u godinu zaslužio osvježenje, novu kolekciju? Zašto vaš prostor zimi možda ne daje jedan zimski ugođaj? Pročitavši ovo nekolicina vas je pomislila na velike renovacije i velike troškove. No, ovdje nije riječ o tome, već pričamo o stručnim modifikacijama unutar vašeg prostora. Uz topli vuneni tepih, zemljane tonove na jastucima, svijeće, grančicu i šišarke iz prirode, vaš će prostor dobiti potpuno drugi i topliji ugođaj. Prije samog početka planiranja dekoriranja interijera, bitno je sumirati predmete koje već posjedujete. Možete li postojećim predmetima koji nemaju poseban značaj, pridodati veću pažnju te ih ukomponirati u novi unikatan dekor? Proizvod napravljen vašim rukama i na temelju vlastite ideje, odisat će vašom osobnošću. Uz inspiraciju koju ste pronašli izvana, dodavanje note vlastitog izričaja prostoru je vrlo značajno, tako će te na taj način kreirati osjećaj povezanosti sa svojim domom, koji se ne može ponoviti nigdje drugdje. Blagdani su velika svečanost te se u većini slučaja zanesemo i znamo pretjerivati prilikom dekoriranja. Umjerenost prilikom dekoriranja je bitna stavka kako bi interijer odisao elegancijom. Eleganciju nećemo postići s previše natpisa, figura, šljokica ili žarkih boja. Za eleganciju biramo paletu umjerenih tonova i umjerenu količinu dekora. Sretno s uređenjem i sretni vam nadolazeći blagdani!

BARBARA KNEZ INTERIORS
Poboljšanje kvalitete života Barbara Knez, dizajnerica interijera i stilistica interijera te osnivačica studija Barbara Knez Interiors, vjeruje u poboljšanje kvalitete života uslijed pravilnog kreiranja unutarnjeg okruženja. Barbara Knez Interiors studio je specijaliziran za dizajn i stiliziranje interijera sa sjedištem u Dubrovniku. Uz akreditiranu internacionalnu diplomu, Barbara nerijetko pohađa stručna predavanja poznatih svjetskih nagrađivanih dizajnera. U sklopu studija možete zatražiti kompletnu uslugu dizajniranja interijera i razne usluge stiliziranja interijera, namijenjene apartmanima za najam, nekretninama za prodaju i svim obiteljskim i poslovnim objektima. Pa tako, u sklopu studija, možete zatražiti uslugu stiliziranja interijera za sve mjesece u godini. Cilj usluge je da interijeri žive u korak s vama. Sve upite i zahtjeve možete slati na e-mail info@barbaraknezinteriors.com, a sve ostale informacije možete pronaći na web stranici Barbara Knez Interiors.

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist