Aktualno

BARBARA DORIĆ Istraživanje plina i nafte u Jadranu neće utjecati na okoliš i hrvatske ljepote

Istraživanje nafte i plina Jadran

Istraživanje nafte i plina u Jadranu neće i ne smije ni u kojem segmentu negativno utjecati na zaštitu okoliša i ljepote koje mi kao država posjedujemo, kao ni na turizam kao jednu od najbitnijih gospodarskih grana.

Izjavila je to Barbara Dorić, predsjednica uprave Agencije za ugljikovodike u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju. Istaknula je i kako se nafta i plin u Jadranskom moru eksploatiraju od 70-ih godina i nikada se nije dogodila nikakva ekološka katastrofa koja je imala negativne posljedice na okoliš i turizam, a tehnologije kao niti mjere zaštite okoliša tada nisu bile na visini kojoj su danas.
Realno, opasnost postoji, ali kako ističe Dorić, realna opasnost za Jadran je i svakodnevna plovidba tankera koji idu u Luku Kopar i Luku Trst.

– Tu moramo tražiti rješenja kako postaviti standarde i kontrolirati njihove aktivnosti. Prilikom raspisivanja natječaja u obzir su uzeti svi segmenti očuvanja okoliša koji su i u samoj dokumentaciji uvjetovani najvišim mogućim standardima – rekla je Dorić za Slobodnu.

O dobiti koju bi Hrvatska mogal imati rekla je:
– Ako se u samoj fazi istraživanja nađu nafta ili plin, počinje faza eksploatacije, tada ako simuliramo ekonomski model na jednom manjem eksploatacijskom polju, od ukupnih prihoda državi ide u prosjeku 55 posto, a investitoru 45 posto. Dio koji ide državi djelomično ide u novcu direktno u državni proračun, a djelomično u količini koju onda država može plasirati na hrvatsko tržište. Pozitivne posljedice toga su ne samo punjenje državnog proračuna već i mogućnost utjecanja na cijenu energenta, energetska sigurnost s aspekta neovisnosti o uvozu energenata kao i razvoj direktne i indirektne industrije koja će osigurati nova radna mjesta, ali i veći standard građana Hrvatske.

Cijeli razgovor pročitajte ovdje.

Pročitajte još

PRIDRUŽITE SE Studentska akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Dulist

NAKON ISPADANJA LEJLE Tarik Filipović odgovorio hejterima: ‘Vi ste psihopati i sadisti’

Dulist

‘LJETNI’ KADROVI Na Copacabani otvorena sezona kupanja!

Dulist