Aktualno

Bankari nude smanjenje kamata za 45 posto!

Bankari nude smanjenje kamata za 45 posto!

Ministar finacija Slavko Linić rekao je danas, predstavljajući izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju u Hrvatskom saboru, da se s time u vezi sinoć sastao s predstavnicima bankarskog sustava jer su bankari inzistirali da se razmotri njihov novi prijedlog

prema kojem ne bi bilo pojedinačnih rješenja za troškove kredita u 'švicarcima', već jedinstveno rješenje, a izvijestili su i da bi odustali od sudskih tužbi i osporavanja ustavnosti izmjena tog zakona, prenosi tportal.hr

'Tokom jutra su uputili prijedlog da se utvrde ugovorene prosječne cijene u švicarcima, koje su se kretale od 4 do 4,2 posto i predložili da prosječnu kamatu umanjimo za 30 posto, što znači da bi se trošak 'švicaraca' na taj način kretao od 2,7 do 2,9 posto, a sada je taj trošak 5,3 posto', izvijestio je Linić, procjenjujući da takav prijedlog znači umanjenje kamatnih troškova za oko 45 posto. Dodao je da će Vlada prijedlog koji su uputili banke razmotriti na svojoj slijedećoj sjednici.

Linić smatra da je to prihvatljivo rješenje i značajan doprinos bankarskog sustava u dijelu problematičnih kredita, da neće značiti sudske troškove i sukobe, a uz to, od 1. siječnja 2014. svima bi se odmah primijenila umanjena kamata.

'Što je problem kod ovog rješenja?', upitao je i odgovorio: 'Svi građani koji imaju najveće tečajne razlike će imati možda 0,7 ili 0,8 posto kamatnu stopu veću, a svi oni drugi koji su imali manje imat će nešto veće uštede na kamatama'.

Linić je ponovio kako nikome ne odgovaraju sudski procesi i da ne žele da se taj zakon privremeno stavi u stanje mirovanja, dok se ne riješe sudski problemi, pa će se, kako je najavio, Vlada pozabaviti prijedlogom banaka i dostaviti amandman prije glasovanja o prijedlogu zakona koji je danas u drugom čitanju.

Ministar financija predstavio je konačna rješenja prijedloga zakona o potrošačkom kreditiranju kojim su u godinu dana nastojali zadovoljiti građane i građanske inicijative, bankarski sektor i rješenja HNB-a, podsjetivši da blokada na računima građana s 31. listopadom iznosi 22,6 milijarde kuna i da bankarski sektor mora shvatiti da je povećanje nenaplaćenih potraživanja i njihov problem.

Duje Marasović (HDZ) spočitnuo je Vladi što je taj prijedlog zakona 'smišljala godinu dana' i da su trebali imati gotova rješenja čim su došli na vlast.
'Ova Vlada je toliko troma da bi joj trebalo 10 mandata i 40 godina da izvuče državu iz krize', rekao je Marasović i dodao kako Vlada očigledno nije sposobna riješiti probleme i sad se mora zvati MMF.

Linić mu je odgovorio kako je HDZ-ova vlast osam godina siromašila građane i upitao Marasovića otkud mu hrabrosti i morala reći da je za to kriva aktualna vlast te priznao da neće biti lako izaći iz krize.

'Pa što ste učinili za građane koji su dužni 22 milijarde kuna', upitao je Linić i pozvao HDZ da ne ulazi u 'cirkuse i polemike' oko ovog zakona.
Ivan Šuker (HDZ) ustvrdio je kako nije točno da HDZ-ov Vlada nije činila ništa da bi se riješili problemi te poručio Liniću kako su puno ranije trebali 'stisnuti' banke i razgovarati s HNB-om.

Pročitajte još

Dubrovačke balerine na međunarodnom natjecanju postigle izvrsne rezultate

Dulist

PRIDRUŽITE SE Studentska akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Dulist

NAKON ISPADANJA LEJLE Tarik Filipović odgovorio hejterima: ‘Vi ste psihopati i sadisti’

Dulist