Županija

Banićima novo vozilo Hitne pomoći, dobre vijesti i za otočane

Banićima novo vozilo Hitne pomoći, dobre vijesti i za otočane

Župan Nikola Dobrosalvić uručio je ovog četvrtka ravnatelju Zavoda za hitnu medicinu Luki Lulići novo vozilo Hitne pomoći vrijedno gotovo pola milijuna kuna. Vozilo je namijenjeno za ispostavu Dubrovačko primorje, odnosno za Baniće.
Kako je rekao župan, vozni park hitne medicinske službe obnavlja se sukladno mogućnostima te se vodi računa da su sva vozila ispravna.
-Ovo je dodatni poticaj hitnoj medicinskoj službi za uspješno obnavljanje posla. Zadovoljni smo Zavodom, liječnicima, vozačima, tehničarima i medicinskim sestrama. Iza njih je teško razdoblje Covid krize koju su s ostalim zdravstvenim djelatnicima nosili na svojim leđima – rekao je župan.
Naglasio je i kako je županija osigurala hitnu helikoptersku medicinsku službu koja je važna za zbrinjavanje pacijenata s otoka i udaljenijih dijelova županije, a za dvije godine Dubrovnik će dobiti i plovilo, za što je upravo jučer potpisan ugovor o nabavi.
Plovilo će biti pod nadzorom lučke kapetanije, ali će, dodao je župan, služiti prvenstveno za hitnu medicinsku službu. Više o svemu rekao je Luka Lulić, napomenuvši kako je ovo 29. vozilo Zavoda za hitnu medicinu. Izrazio je nadu kako će se s obnovom voznog parka nastaviti i u sljedećoj godini. Vozila su u prosjeku stara 5 godina, no napomenuo je kako sukladno novim propisima više nema ograničenja po pitanju starosti. Dotaknuo se i novog plovila koje stiže u Dubrovnik. Ono će potpuno opterećeno po mirnom moru postizao 35 nautičkih milja brzine, a u stanju je djelovati i u trenutcima kad su valovi 4-6. Nepotopiv je u tim uvjetima, dodao je te napomenu kako će takva plovila poboljšati dostupnost i efikasnost zdravstvene zaštite pučanstvu na otocima. Mahom je tu riječ o starijem stanovništvu te su brodovi neophodni. Naglasio je kako se često nesreća dogodi po jako lošim vremenskim uvjetima, kada ne može letjeti niti helikopter te se u tim trenutcima transport pacijenata niti ne može organizirati. Zbog toga će ovo plovilo itekako dobro doći.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist