Kultura

BAMBIN U NAŠOJ TRADICIJI Slikovnica posvećena svetom Djetešcu predstavlja se u nedjelju

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku predstavit će novu slikovnicu ”Bambin – Pobožnost Svetom Djetešcu u Dubrovniku” iz svoje bogate biblioteke Cvijeta, koja je nastala u suradnji s Osnovnom školom Marin Getaldić.

Bambin – dijete Isus, na osobit se način slavio u Dubrovniku, ne samo u Božićno vrijeme, već je pobožnost Bambinu bila naglašeno prisutna tijekom cijele godine.

Kult svetog Djeteta ušao je u dubrovačku religijsku, književnu i kulturnu povijest u 18. stoljeću. To je razdoblje romantizma koje za razliku od prethodnih stoljeća podiže značaj djeteta u životu naroda.

U Bambinu se ogleda lik djeteta koje nije samo biće koje ljubimo i štitimo, nego u njemu gledamo branitelja i zaštitnika pred kojim stoji titanska zadaća – spasenje svijeta. Vjerujemo da će ova slikovnica biti podsjetnik svim stanovnicima Grada na bogatstvo kulturnog i vjerskog naslijeđa, ali i zadaća da se ovo autentično duhovno-kulturno blago ne zaboravlja, već očuva i promiče u dubrovačkim obiteljima.

Slikovnicu će predstaviti Ivana Grkeš, Antonia Muhoberac Kesovija i Slavica Stojan u nedjelju, 18. prosinca u 12 sati u saloči ljetnikovca Bunić-Kaboga.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

[FOTOGALERIJA] Bogati program za osamnaestu Noć muzeja u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

Od tombole do predavanja – kako je protekla konavoska Noć muzeja?

Dulist

[FOTOGALERIJA] Vesela Noć muzeja!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija