Zanimljivosti

Bacite cigarete, danas!

Bacite cigarete, danas!

Prvog dana korizme u Hrvatskoj se obilježava Dan bez duhanskog dima.

Njime se želi potaknuti razvoj svijesti o štetnosti pušenja i posljedicama za zdravlje, a posebno potaknuti pušače da bar jedan dan u godini ne zapale cigaretu.
Pušenje ubija veći broj ljudi nego prometne nesreće, alkohol, požari, ubojstva, samoubojstva, droga i AIDS zajedno. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, svake godine zbog pušenja umire oko 6 milijuna ljudi, od kojih više od 600.000 umire zbog pasivnog pušenja. Od ukupnog broja umrlih zbog pušenja, pola umire u radno produktivnoj dobi, između 35. i 69. godine starosti te gube u prosjeku oko 20 godina života.

Posljedice pušenja odražavaju se ne samo na zdravlje čovjeka, uzrokujući razne bolesti koje smanjuju kvalitetu života i dovode do prerane smrti, nego i na društveno-gospodarske prilike svakodnevnog života. Smanjena radna sposobnost, odsutnost s posla, povećani troškovi zdravstvene skrbi (liječenja i rehabilitacije), predstavljaju veliki ekonomski teret svakoj zajednici.

Nema organa u tijelu koji nije pogođen štetnim učincima pušenja.
Ako već niste, danas donesite odluku o prestanku pušenja, a korzmeno razdovblje mnogima će za to biti i više nego idealno!

Pročitajte još

ANTE CURAĆ Rekvijem za žrnovske petraleze

Dulist

OPUZENSKI OSNOVNOŠKOLCI U KUĆI BUKOVAC Učili o Vlahu Bukovcu

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1567. Umro Marin Držić

Dulist