AktualnoUrednički izbor

Autocesta do Dubrovnika bi mogla biti gotova prije 2030.

Autocesta do Dubrovnika bi mogla biti gotova prije 2030.

Hrvatska će uskoro krenuti u izgradnju jedinih dviju preostalih nezavršenih dionica mreže autocesta. Nakon njihova završetka, više neće biti dijela hrvatske obale do kojeg se neće moći doći autocestom. Jedna je dionica autoceste A7 od Križišća do Žute Lokve, kojom će Kvarner i Istra dobiti još bržu vezu s Dalmacijom. Druga je završna dionica autoceste A1, od Metkovića do Dubrovnika. Ona bi u cijelosti prolazila hrvatskim teritorijem, a bila bi podijeljena na dvije poddionice koje bi se vezivale na Pelješki most.

– Plan je bio da se mreža hrvatskih autocesta dovrši do 2030. No postoje naznake da bi ona mogla biti dovršena i puno ranije. Naime, u Hrvatskim autocestama pri kraju je dogovor s bankama o velikom refinanciranju dugova u rujnu. Radi se o milijardi i 572 milijuna eura. Dodatno bi se ta tvrtka trebala zadužiti za još 600 milijuna i time osigurati sredstva za dva velika i važna projekta, pojasnila je se novinarka Marina Ninković za srednjišnji Dnevnik HRT-a.

Time bi se dovršila gradnja mreže autocesta u Hrvatskoj.

-Jedna dugo očekivana dionica spojit će Rijeku s autocestom A1, riječ je o trasi Križišće – Žuta Lokva. Drugi važan projekt je izgradnja autoceste do Dubrovnika u dva dijela. Prva dionica je od Metkovića do čvora Pelješac. Druga će prolaziti kroz Dubrovačko primorje i završavat će iznad Dubrovnika. Po kilometru to bi mogla biti najskuplja autocesta u Hrvatskoj zbog iznimno zahtjevnog terena – rekla je Ninković.
HAC je od 2000. do danas uskratio autoceste i uložio 7,5 milijardi eura, a pola je otplaćeno. Ta tvrtka je danas dužna više od 3 milijardi eura. S bankama je postignut dogovor da se otplata svih dugova prolongira s 2030. na 2040. godinu. Varijanta o refinanciranju i novom zaduženju u rujnu nije konačna, ali je vrlo izgledna u Vladi i Ministarstvu financija, o njoj ozbiljno razmišljaju – objasnila je novinarka.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković nije želio precizirati konkretan datum dovršetka gradnje autocesta.

-Teško je u ovom trenutku reći do kad bi to bilo gotovo. Jer za neke dionice postoje građevinske dozvole, a za neke ne. To vam je uvijek natječaj, žalbeni postupci itd. Vrlo je nezahvalno govoriti o rokovima međutim dogovor je bio da ćemo mi kompletnu autocestovnu mrežu u RH uključujući i jadransko-jonski koridor dovršiti 2030., no ukoliko bi uspjeli s ovim zaduženjem mi bi vrlo brzo raspisali natječaj, napali bi obje dionice i to bi bilo puno prije gotovo od 2030.godine – rekao je Butković.

Foto Ilustracija

Pročitajte još

Nestašica lijeka za dijabetičare, a prepisuju ga kao sredstvo za mršavljenje!

Dulist

Županijska komora organizira manifestaciju kojoj će u fokusu biti nekretnine

Dulist

Nastavnici hrvatskog jezika Deranja i Asturić : Čitati, čitati i samo čitati. A sve kreće od roditelja!

Nora Di Leo