Aktualno

Atlantska plovidba obilježava 65 godina od osnutka

Atlantska plovidba obilježava 65 godina od osnutka

Atlantska plovidba danas slavi 65 godina od svog osnutka.

Iako ove godine zbog epidemioloških mjera nisu u mogućnosti upriličiti prigodnu svečanost, poručuju iz AP, ipak će svojim pomorcima i radnicima, koji ove godine navršavaju čak 30 godina neprekidnog rada u Društvu uručiti Nagradu ‘Dobro more’. Inače, nagrada ‘Dobro more’ sastoji se od statue Dobro more našega kipara Koste Angelli Radovanija, koja prikazuje djevojku na leđima delfina, motiv preuzet s grba stare dubrovačke obitelji Skočibuha i pjesme Dobro more akademika Luka Paljetka. Utemeljena je 1985. godine prigodom proslave 30. obljetnice osnutka Atlantske plovidbe i odtad se svake godine dodjeljuje svima koji ostvare ovako dugi staž u Atlantskoj plovidbi.

– Svake se godine sa zadovoljstvom podsjetimo zašto je baš 15. prosinca određen kao ‘Dan Atlantske plovidbe’. To je datum kad je 1955. godine Atlantska plovidba preuzela svoj prvi brod: BANIJU (bivši m/b Sveti Vlaho) koji je toga dana predan Atlantskoj plovidbi u Rijeci. Od primopredaje tog prvog broda, u floti Atlantske plovidbe plovili su brojni brodovi, tisuće pomoraca – ponajviše iz Dubrovnika – i na tim brodovima pronašli su egzistenciju za sebe i svoje obitelji, a tako je i danas, 65 godina nakon tog prvijenca u floti. Svi oni koji su plovili na našim brodovima, kao i oni koji su radili na drugim poslovima, svojim su marljivim i vjernim radom dali najvažniji doprinos u izgradnji Atlantske plovidbe. Stoga smo ponajprije zahvalni svima njima. Na temeljima takvog rada i tradicije, nastavljamo i u ovim izazovnim okolnostima raditi na unaprjeđenju i osuvremenjavanju našega poslovanja – kazao je ovom prilikom Marko Domijan, glavni izvršni direktor AP-a.

Uz dobitnike jubilarnih nagrada, zlatnik Atlantske plovidbe ove godine uručen je sedmorici pomorca i radnika Društva koji krajem godine odlaze u mirovinu.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist