Aktualno

Atlantska plovidba obilježava 65 godina od osnutka

Atlantska plovidba danas slavi 65 godina od svog osnutka.

Iako ove godine zbog epidemioloških mjera nisu u mogućnosti upriličiti prigodnu svečanost, poručuju iz AP, ipak će svojim pomorcima i radnicima, koji ove godine navršavaju čak 30 godina neprekidnog rada u Društvu uručiti Nagradu ‘Dobro more’. Inače, nagrada ‘Dobro more’ sastoji se od statue Dobro more našega kipara Koste Angelli Radovanija, koja prikazuje djevojku na leđima delfina, motiv preuzet s grba stare dubrovačke obitelji Skočibuha i pjesme Dobro more akademika Luka Paljetka. Utemeljena je 1985. godine prigodom proslave 30. obljetnice osnutka Atlantske plovidbe i odtad se svake godine dodjeljuje svima koji ostvare ovako dugi staž u Atlantskoj plovidbi.

– Svake se godine sa zadovoljstvom podsjetimo zašto je baš 15. prosinca određen kao ‘Dan Atlantske plovidbe’. To je datum kad je 1955. godine Atlantska plovidba preuzela svoj prvi brod: BANIJU (bivši m/b Sveti Vlaho) koji je toga dana predan Atlantskoj plovidbi u Rijeci. Od primopredaje tog prvog broda, u floti Atlantske plovidbe plovili su brojni brodovi, tisuće pomoraca – ponajviše iz Dubrovnika – i na tim brodovima pronašli su egzistenciju za sebe i svoje obitelji, a tako je i danas, 65 godina nakon tog prvijenca u floti. Svi oni koji su plovili na našim brodovima, kao i oni koji su radili na drugim poslovima, svojim su marljivim i vjernim radom dali najvažniji doprinos u izgradnji Atlantske plovidbe. Stoga smo ponajprije zahvalni svima njima. Na temeljima takvog rada i tradicije, nastavljamo i u ovim izazovnim okolnostima raditi na unaprjeđenju i osuvremenjavanju našega poslovanja – kazao je ovom prilikom Marko Domijan, glavni izvršni direktor AP-a.

Uz dobitnike jubilarnih nagrada, zlatnik Atlantske plovidbe ove godine uručen je sedmorici pomorca i radnika Društva koji krajem godine odlaze u mirovinu.

Pročitajte još

NEKA NJEGOVA NADA SVIMA BUDE INSPIRACIJA Ivanova želja je jednostavna: ‘Želim hodati!’

Mia Njavro Banić

IN MEMORIAM Posljednji pozdrav našem gosparu Željku

Dulist

U NOĆI S PETKA NA SUBOTU Policija u akciji, provjerite koga će nadzirati

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija