Aktualno

Atlantska plovidba obilježava 65 godina od osnutka

atlantska plovidba brodovi zagreb miho pracat 260715 2

Atlantska plovidba danas slavi 65 godina od svog osnutka.

Iako ove godine zbog epidemioloških mjera nisu u mogućnosti upriličiti prigodnu svečanost, poručuju iz AP, ipak će svojim pomorcima i radnicima, koji ove godine navršavaju čak 30 godina neprekidnog rada u Društvu uručiti Nagradu ‘Dobro more’. Inače, nagrada ‘Dobro more’ sastoji se od statue Dobro more našega kipara Koste Angelli Radovanija, koja prikazuje djevojku na leđima delfina, motiv preuzet s grba stare dubrovačke obitelji Skočibuha i pjesme Dobro more akademika Luka Paljetka. Utemeljena je 1985. godine prigodom proslave 30. obljetnice osnutka Atlantske plovidbe i odtad se svake godine dodjeljuje svima koji ostvare ovako dugi staž u Atlantskoj plovidbi.

– Svake se godine sa zadovoljstvom podsjetimo zašto je baš 15. prosinca određen kao ‘Dan Atlantske plovidbe’. To je datum kad je 1955. godine Atlantska plovidba preuzela svoj prvi brod: BANIJU (bivši m/b Sveti Vlaho) koji je toga dana predan Atlantskoj plovidbi u Rijeci. Od primopredaje tog prvog broda, u floti Atlantske plovidbe plovili su brojni brodovi, tisuće pomoraca – ponajviše iz Dubrovnika – i na tim brodovima pronašli su egzistenciju za sebe i svoje obitelji, a tako je i danas, 65 godina nakon tog prvijenca u floti. Svi oni koji su plovili na našim brodovima, kao i oni koji su radili na drugim poslovima, svojim su marljivim i vjernim radom dali najvažniji doprinos u izgradnji Atlantske plovidbe. Stoga smo ponajprije zahvalni svima njima. Na temeljima takvog rada i tradicije, nastavljamo i u ovim izazovnim okolnostima raditi na unaprjeđenju i osuvremenjavanju našega poslovanja – kazao je ovom prilikom Marko Domijan, glavni izvršni direktor AP-a.

Uz dobitnike jubilarnih nagrada, zlatnik Atlantske plovidbe ove godine uručen je sedmorici pomorca i radnika Društva koji krajem godine odlaze u mirovinu.

Pročitajte još

BIZARNE PRITUŽBE NA MATURI ‘Nisam pročitao djelo, ali dajte mi bod’

Dulist

Gliserom protuzakonito ulazili u ograđeno kupalište i ukrcavali putnike

Dulist

DORH podnio žalbu na odluku da se Albanka koja je skrivila nesreću na Ratcu brani sa slobode!

Dulist