Kultura

ART RADIONICA LAZARETI Projekcije kratkih filmova nagrađivane umjetnice

LAZARETI 5

Projekcije kratkih filmova makedonske umjetnice Tanje Balać prikazuju se u Art radionici Lazareti u lađi X u petak, 22. ožujka s početkom u 18.30 sati. Riječ je o ‘NextGeneration’ (2023.) video animaciji koja se referira na probleme i apsurde današnjice s kojima se svakodnevno suočavaju djeca i mladi poput mentalnih bolesti, ratova, ekonomske i ekološke krize i slične te ‘Stuck Together’ (2020.), eksperimentalnom filmu kojim se otvaraju brojna društvena pitanja, stavljajući naglasak na migracije i značenje obitelji i doma. Više o sadržaju filma možete pročitati ispod.

O nagrađivanom kratkom filmu ‘Next Generation’, autorica kaže da je glavna poruka kritika stvarnosti i kaosa u kojem živimo te da kroz ‘vrisak’ djeteta čije zatvorene oči govore o dječjoj nevinosti, neizvjesnosti i strahu od budućnosti, ali istovremeno upozoravaju na sve porušene vrijednosti koje su im ostale u nasljeđe – rekla je autorica.

Film koji je bio na mnoim međunarodnim festivalima ‘Stuck together’ prenosi ozbiljnu društvenu poruku, a naglasak stavlja na svijest o sudbinama ljudi s različitih strana svijeta koji tražeći bolji život i svoje utočište ostaju zatočeni i zaglavljeni u prostoru i vremenu. Film pokušava izložiti diskurs o aktualnim migracijama i migrantima, sagledati ih u širem kontekstu i kroz konkretnu umjetničku praksu.

O autorici:

Tanja Balać rođena je 1968. godine u Skoplju. Magistrirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Skoplju na Odjelu za slikarstvo. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Makedonije od 1991. godine, a u razdoblju 2006. do 2013. godine obavljala je funkciju predsjednice. Odradila je studijsko osposobljavanje u Parizu 2003. godine. Svoje profesionalno i umjetničko iskustvo obogaćuje sudjelovanjem na međunarodnim festivalima i izložbama za koje je više puta dobila međunarodna priznanja i nagrade. Uz slikarstvo, u zadnjem desetljeću aktivno istražuje na polju novih medija. Bavi se slikarstvom, instalacijama, eksperimentalnim i dokumentarnim filmom te video artom te živi i radi u Skoplju.

 

Pročitajte još

PROLJEĆE PRI DVORU Bogati glazbeno-plesni program KUD-a ‘Stjepan Radić’

Dulist

[FOTO] Dubrovački muzeji prvi put obilježili Noć tvrđava

Dulist

REPRIZA VEČERAS U TEATRU U potrazi za Cvijetom Zuzorić

Dulist