Kultura

Arhitektura, prospekti i brošure, pa čak i posuđe! U Dvoru pogledajte izložbu o turizmu nekad

Arhitektura, prospekti i brošure, pa čak i posuđe! U Dvoru pogledajte izložbu o turizmu nekad

Ono što smo htjeli je upravo pokazati kontinuitet, razvoj dubrovačkog turizma u 20. stoljeću, od čeških kupališta i hotela pa sve do šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina kada turizam zapravo doživljava svoj ‘bum’. Ono što nas je najviše zanimalo bio je način na koji se turizam percipirao kroz propagandu, reklamu, i na koji način je ona posredovala samu destinaciju. Građa koja je izložena posuđena je iz Centra za turističku dokumentaciju i informaciju Sveučilišta u Dubrovniku i vrlo smo zahvalni Sveučilištu na uključivanju. Stranci i naši ljudi koji se zanimaju za turizam mogu prvi put vidjeti neke raritetne prospekte, materijale koji govore puno više od samoga turizma. Može se doživjeti ambijent, čitava kultura življenja kroz ove ‘slikopise’ – naglasio je Ivica Kipre ovog utorka na otvaranju izložbe ‘Biseri južnoga mora – Turistička kultura i arhitektura dubrovačke rivijere 20. stoljeća‘ u Kneževom dvoru. Kipre, zajedno s autorom Dinom Lokasom, kroz različite vizualne, memorijske, povijesne i fizičke segmente prikazuju povijest turizma na dubrovačkom području.

Osim promidžbenih publikacija, bedekera, karata, razglednica, suvenira, plažnoga asortimana, izložbenu građu čini i hotelski inventar te hotelsko – ugostiteljsko posuđe.

Predstavljena je i turistička, odnosno tiskana promidžbena građa od Cavtata do Korčule kroz panele, kao i povijest dubrovačkog hotelijerstva kroz prikaze na turističkim razglednicama prve polovine 20. stoljeća.
– Turistička propaganda nekada, pogotovo ako govorimo o likovnim djelima kao što su izloženi ovdje, ima umjetničku notu i može se umjetnički vrednovati. I to je razlika od propagandnih materijala danas – među ostalim naglasio je Kipre.

Izložba donosi i pregled doprinosa turističke arhitekture, dok se kroz odabrano hotelsko posuđe od metala i keramike publici želi približiti onodobni produkt dizajna, kao i duh jednog vremena. Predstavlja se i scena plaže sa pripadajućim predmetima koji uprizoruju lagodu boravka i odmora na moru, interijer restorana Luke Šarića iz 1930-ih godina s pripadajućim ugostiteljskim inventarom, kao i teme zračnog i brodskog prijevoza te turističko – informacijskog i agencijskog poslovanja.

Centar za turističku dokumentaciju i informaciju Sveučilišta u Dubrovniku za potrebe izložbe ustupio je znatan broj tiskane promidžbene građe koja je prezentirana uz predmete koji se čuvaju u fundusu Kulturno – povijesnog muzeja i Pomorskog muzeja, kao i zbirkama privatnih kolekcionara i zaljubljenika u povijest grada. Stručni suradnik na izložbi je arhitekt Božo Benić, autorica likovnog postava i grafička dizajnerica je Kristina Mirošević. Izložba za posjetitelje ostaje otvorena do 31. ožujka 2022. godine.

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist