Kultura

IZLOŽBA U DVORU Pogledajte kako je izgledao Biser Jadrana u prvoj polovici 20. stoljeća

Izložba Dubrovačkih muzeja „Biseri južnoga mora – Turistička kultura i arhitektura dubrovačke rivijere 20. stoljeća“ autora Ivice Kipre i Dina Lokasa bit će otvorena u utorak, 28. prosinca 2021. u 12 sati u Kneževom dvoru.

Kroz različite vizualne, memorijske, povijesne i fizičke segmente, izložba prikazuje povijest turizma na dubrovačkom području. Osim promidžbenih publikacija, bedekera, karata, razglednica, suvenira, plažnoga asortimana, izložbenu građu čini i hotelski inventar te hotelsko – ugostiteljsko posuđe. Bit će predstavljena i turistička, odnosno tiskana promidžbena građa od Cavtata do Korčule kroz panele, kao i povijest dubrovačkog hotelijerstva kroz prikaze na turističkim razglednicama prve polovine 20. stoljeća. Izložba donosi i pregled doprinosa turističke arhitekture, dok se kroz odabrano hotelsko posuđe od metala i keramike publici želi približiti onodobni produkt dizajna, kao i duh jednog vremena. Predstavit će se i scena plaže sa pripadajućim predmetima koji uprizoruju lagodu boravka i odmora na moru, interijer restorana Luke Šarića iz 1930-ih godina s pripadajućim ugostiteljskim inventarom, kao i teme zračnog i brodskog prijevoza te turističko – informacijskog i agencijskog poslovanja.

Centar za turističku dokumentaciju i informaciju Sveučilišta u Dubrovniku za potrebe izložbe ustupio je znatan broj tiskane promidžbene građe koja će biti prezentirana uz predmete koji se čuvaju u fundusu Kulturno – povijesnog muzeja i Pomorskog muzeja, kao i zbirkama privatnih kolekcionara i zaljubljenika u povijest grada. Stručni suradnik na izložbi je arhitekt Božo Benić, autorica likovnog postava i grafička dizajnerica je Kristina Mirošević. Izložba za posjetitelje ostaje otvorena do 31. ožujka 2022. godine.

Pročitajte još

SUSRETI RIJEČI Prvi u znaku Slavice Stojan i Vesne Čelebić!

Dulist

U srijedu se predstavlja program 74. Dubrovačkih ljetnih igara

Dulist

[FOTOGALERIJA] Bogati program za osamnaestu Noć muzeja u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija