Aktualno

APEL POLICIJE Ne koriste parking rezerviran za osobe s invaliditetom, tim im stvarate nepremostive poteškoće

APEL POLICIJE Ne koriste parking rezerviran za osobe s invaliditetom, tim im stvarate nepremostive poteškoće

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se od 1993. godine 3. prosinca, kada je Komisija za ljudska prava UN-a pozvala zemlje članice na obilježavanje tog datuma s ciljem postizanja jednakosti u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.

-Izuzetno je važno da cjelokupno društvo, pa tako i policija, promiče razumijevanje problematike invaliditeta i važnost razumijevanja i podrške osobama s invalidnošću kako bi im se omogućilo dostojanstveno sudjelovanje u svakodnevnom životu. Kada je riječ o policiji, naš zadatak je da u što većoj mjeri utječemo na svijest vozača vezano za poštivanje znaka pristupačnosti invalidnih osoba, ali i ukazati na probleme s kojima se susreću osobe s invaliditetom prilikom ulaska i izlaska iz automobila, parkiranja i prolaska ulicom – navode iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Postaje prometne policije Dubrovnik je od početka ove godine sankcionirala ukupno 49 osoba zbog parkiranja na mjestima namijenjenim za parkiranje vozila koja koriste osobe s invaliditetom, što ukazuje da su naši sugrađani razvili svijest o tome da na takvim mjestima ne parkiranu svoja vozila, međutim puno veći problem je što se, u nedostatku parkirališnih mjesta, vozači često parkiraju na nogostupu, vozilom ili motorom, što onemogućuje ili otežava prolazak ulicom osobama s invaliditetom.

Kako bi građanima skrenuli pozornost na navedenu problematiku policijski službenici Postaje prometne policije Dubrovnik već četvrtu godinu zaredom provode projekt „Budimo različiti, a opet jednaki“ te su u subotu, na Pilama, ispred parkirališnog mjesta za osobe s invaliditetom dijelili promotivne letke s korisnim savjetima i zaštitne prsluke.

-Za kraj želim svakako skrenuti pozornost na ovaj problem i zamoliti vozače da ne koriste parkirališna mjesta rezervirana za osobe s invaliditetom jer im se na taj način uskraćuje i onemogućuje mobilnost i stvaraju nepremostive poteškoće – zaključuju.

Pročitajte još

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist