Aktualno

APEL DUBROVAČKIH PLESNIH KLUBOVA Dozvolite nam rad i povratak u dvorane!

Dubrovački plesni klubovi uputili su povodom međunarodnog dana plesa, koji se obilježava 29. travnja, javni apel kojim traže dozvolu za rad i povratak u dvorane.
-Prije svega, dozvola za rad se moli zbog dobrobiti djece i mladih, a govorimo o preko 500 plesača i plesačica iz različitih plesnih klubova koji su gotovo bez rekreacije već više od godinu dana. Nadalje, postoji određeni broj djece koji se žele profesionalno baviti plesom, odlaziti na audicije i pohađati plesnu akademiju, a na ovaj način potpuno oduzimamo pravo i priliku pripreme za buduće zanimanje plesačima kojima je to cilj i san. Ova situacija nepovoljno utječe na fizičko i psihičko stanje djece čega smo svjedoci iz prve ruke. Nije lako gledati kako djeca s kojom radimo cijeli život tonu u depresiju, dane provode gledajući u ekran! Ovakvo stanje ostavit će brojne negativne posljedice po njihovo zdravlje, a već smo svjedoci bilježenja ogromnog porasta anksioznosti i depresije djece i mladih u proteklih godinu dana – navode iz dubrovačkih plesnih klubova.

Napominju kako su brojne prednosti plesa koje pozitivno utječu na psihičko i fizičko stanje djece.
-Smiješno je da se s ciljem ‘zaštite’ zdravlja zatvaraju ona mjesta koja se upravo bave očuvanjem istog, tim više što bi sve odrasle osobe i djeca trebali provoditi tjelesnu aktivnost za dobrobit i mentalno zdravlje pogotovo u eri koronavirusa. Nedostatak fizičke aktivnosti utječe na rano obolijevanje od kroničnih nezaraznih bolesti, onesposobljenosti, smanjene kvalitete života, prerane smrti, poremećaja sna, apetita i prehrambenih navika, povećanje umora i razdražljivosti, smanjenje koncentracije i raspoloženja, a koje za posljedice imaju narušeno tjelesno i mentalno zdravlje. Nabrojeno su samo neke od posljedica.
Svakako smo svjesni važnosti borbe i protiv koronavirusa, međutim sport/rekreacije/škole nisu bila žarišta, a mi možemo održavati treninge pridržavajući se preporučenih epidemioloških mjera koje se odnose na ostala okupljanja. Radi se u manjim grupama koje se međusobno ne mješaju i to su većinom djeca koja svakako idu skupa u školu ili se druže privatno. Plesati se može i BEZ kontakta – plesni klubovi u Dubrovniku ne podučavaju standardne ni latinsko-američke plesove u parovima nego moderne plesove za koji nije nužan kontakt. Pridržavajući se dezinficiranja i prozračivanja prostorija i itd. Nadalje, plesni klubovi tj. voditelji i treneri koji ionako ne rade za visoke plaće, kojima je ples poziv, a ne posao – sada su na koljenima i rubu egzistencije klubova. Plesni klubovi su u godini dana radili samo 4 mjeseca od čega se trebaju platiti fiksni troškovi za 12 mjeseci, a mimoišle su nas sve potpore od državnih do gradskih. Treneri nisu dobili potpore za očuvanje radnih mjesta, kao ni potpore za plaćanje najma. Plesni klubovi ionako ne rade u srpnju i kolovozu, pa nam popuštanje mjera u tom razdoblju ne znači previše. Ako se ovakva situacija nastavi, prijeti nam svima zatvaranje što će u konačnici rezultirati time da će preko 500 djece i mladih iz različitih dubrovačkih klubova ostati bez svoje omiljene rekreacije, ljubavi, druge plesne obitelji, mjesta gdje sve svoje brige ‘otpuste kroz ples’. Godine bavljenja plesom, brojna natjecanja i druženja, ostvareni rezultati, prepoznate koreografije, priznanja mogu pasti u zaborav ako do zatvaranja dođe.
Ovo nije apel samo voditelja i plesnih klubova i trenera, ovo je apel svih plesača i njihovih roditelja koji mole i vape za povratkom u dvorane – mjestom gdje se osjećaju sigurno! Mi smo spremni i pripremljeni raditi u novim uvjetima pridržavajući se nužnih mjera, dajte nam priliku za rad – poručuju plesni klubovi PS DuPoint, PS Lazareti, PS Step’n Jazz, Studio Stage, PS 3V i Plesno rekrativna udruga Fortuna.

Pročitajte još

Srijedom se čita DuList!

Dulist

USUSRET 24. MARATONU Izaslanstvo Udruge lađara Neretve na prijemu kod predsjednika Republike Hrvatske

Dulist

ČETVRTO IZDANJE LUKSUZNOG MAGAZINA Stigao je novi Just Dubrovnik!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija