Aktualno

APEL DUBROVAČKIH PLESNIH KLUBOVA Dozvolite nam rad i povratak u dvorane!

APEL DUBROVAČKIH PLESNIH KLUBOVA Dozvolite nam rad i povratak u dvorane!

Dubrovački plesni klubovi uputili su povodom međunarodnog dana plesa, koji se obilježava 29. travnja, javni apel kojim traže dozvolu za rad i povratak u dvorane.
-Prije svega, dozvola za rad se moli zbog dobrobiti djece i mladih, a govorimo o preko 500 plesača i plesačica iz različitih plesnih klubova koji su gotovo bez rekreacije već više od godinu dana. Nadalje, postoji određeni broj djece koji se žele profesionalno baviti plesom, odlaziti na audicije i pohađati plesnu akademiju, a na ovaj način potpuno oduzimamo pravo i priliku pripreme za buduće zanimanje plesačima kojima je to cilj i san. Ova situacija nepovoljno utječe na fizičko i psihičko stanje djece čega smo svjedoci iz prve ruke. Nije lako gledati kako djeca s kojom radimo cijeli život tonu u depresiju, dane provode gledajući u ekran! Ovakvo stanje ostavit će brojne negativne posljedice po njihovo zdravlje, a već smo svjedoci bilježenja ogromnog porasta anksioznosti i depresije djece i mladih u proteklih godinu dana – navode iz dubrovačkih plesnih klubova.

Napominju kako su brojne prednosti plesa koje pozitivno utječu na psihičko i fizičko stanje djece.
-Smiješno je da se s ciljem ‘zaštite’ zdravlja zatvaraju ona mjesta koja se upravo bave očuvanjem istog, tim više što bi sve odrasle osobe i djeca trebali provoditi tjelesnu aktivnost za dobrobit i mentalno zdravlje pogotovo u eri koronavirusa. Nedostatak fizičke aktivnosti utječe na rano obolijevanje od kroničnih nezaraznih bolesti, onesposobljenosti, smanjene kvalitete života, prerane smrti, poremećaja sna, apetita i prehrambenih navika, povećanje umora i razdražljivosti, smanjenje koncentracije i raspoloženja, a koje za posljedice imaju narušeno tjelesno i mentalno zdravlje. Nabrojeno su samo neke od posljedica.
Svakako smo svjesni važnosti borbe i protiv koronavirusa, međutim sport/rekreacije/škole nisu bila žarišta, a mi možemo održavati treninge pridržavajući se preporučenih epidemioloških mjera koje se odnose na ostala okupljanja. Radi se u manjim grupama koje se međusobno ne mješaju i to su većinom djeca koja svakako idu skupa u školu ili se druže privatno. Plesati se može i BEZ kontakta – plesni klubovi u Dubrovniku ne podučavaju standardne ni latinsko-američke plesove u parovima nego moderne plesove za koji nije nužan kontakt. Pridržavajući se dezinficiranja i prozračivanja prostorija i itd. Nadalje, plesni klubovi tj. voditelji i treneri koji ionako ne rade za visoke plaće, kojima je ples poziv, a ne posao – sada su na koljenima i rubu egzistencije klubova. Plesni klubovi su u godini dana radili samo 4 mjeseca od čega se trebaju platiti fiksni troškovi za 12 mjeseci, a mimoišle su nas sve potpore od državnih do gradskih. Treneri nisu dobili potpore za očuvanje radnih mjesta, kao ni potpore za plaćanje najma. Plesni klubovi ionako ne rade u srpnju i kolovozu, pa nam popuštanje mjera u tom razdoblju ne znači previše. Ako se ovakva situacija nastavi, prijeti nam svima zatvaranje što će u konačnici rezultirati time da će preko 500 djece i mladih iz različitih dubrovačkih klubova ostati bez svoje omiljene rekreacije, ljubavi, druge plesne obitelji, mjesta gdje sve svoje brige ‘otpuste kroz ples’. Godine bavljenja plesom, brojna natjecanja i druženja, ostvareni rezultati, prepoznate koreografije, priznanja mogu pasti u zaborav ako do zatvaranja dođe.
Ovo nije apel samo voditelja i plesnih klubova i trenera, ovo je apel svih plesača i njihovih roditelja koji mole i vape za povratkom u dvorane – mjestom gdje se osjećaju sigurno! Mi smo spremni i pripremljeni raditi u novim uvjetima pridržavajući se nužnih mjera, dajte nam priliku za rad – poručuju plesni klubovi PS DuPoint, PS Lazareti, PS Step’n Jazz, Studio Stage, PS 3V i Plesno rekrativna udruga Fortuna.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist