Grad

APEL DPDS-A ZA OBRANU TVRĐAVE NA SRĐU: Spriječimo ‘revelinizaciju’ Imperijala!

APEL DPDS-A ZA OBRANU TVRĐAVE NA SRĐU: Spriječimo 'revelinizaciju' Imperijala!

Uoči današnjeg sastanka u Zagrebu, kojemu je glavna tema idejno rješenje uređenja tvrđave Imperijal na Srđu, javni apel uputilo je i Društvo prijatelja dubrovačke starine.

– Društvo prijatelja dubrovačke starine, kao osvjedočeni, provjereni i afirmirani zaštitnik dubrovačke povijesne baštine, radeći niz desetjeća vrlo uspješno na zbrinjavanju spomenika kulture i one materijalne i one nematerijalne, upućuje javnosti ovaj apel – u svrhu obrane tvrđave Imperijal na Srđu, kojoj prijeti potpuna degradacija i uništenje.

Sukladno medijskim objavama, neviđenoj PR kampanji, koja želi impresionirati javnost glamuroznim predstavljanjima budućeg izgleda i namjene moćne i vrijedne tvrđave ponad Dubrovnika, a sve u svrhu ostvarivanja profita investitora, kampanje koja lije krokodilske suze oko antipoduzetničke i antiinvenstitorske klime „tako karakteristične za Hrvatsku“, na djelu je i neprimjereno manipuliranje Dubrovniku svetim stvarima.

Nakon ispravne i potpuno utemeljene odbijenice idejnog rješenja za rekonstrukciju tvrđave „Fort Imperial“ na Srđu, koju su potpisali dubrovački konzervatori, u skladu s etičkim i moralnim kodeksom svoje struke s čijim se stavom u potpunosti slažemo i podržavamo ga, za tvrđavu na Srđu valja se iznova boriti. To nije puka odbijenica sastavljena u „tri reda“, već presedan. Projektant prilaže prijedlog konzervatorskih smjernica, kojih se uopće ne pridržava u izradi idejnog projekta!

Sa Srđa, te nulte vizure Dubrovnika s tvrđavom Imperial kao dostojnim i prirodnim nastavkom Gradskih zidina, hoće se dokidati integritet i cjelovitost izvrsne tvrđave s francuskom jezgrom i austrijskom nadogradnjom i usavršavanjem iz 19. st., na način da od nje ostane samo opna. Lijepa i zamamna opna i ljuska sve više postaje i Grad u zidinama, a svjedoci smo u što je pretvorena predutvrda Revelin, i to davno prije njegove današnje prostituirane namjene. Ako se onda pogriješilo, ne znači da se u ovom, našem vremenu mora provesti „revelinizacija“ tvrđave Fort Imperial na Srđu.

Bilo bi dobro i korisno, a i osnažilo bi osjećaj samodostojanstva, prisjetiti se ne samo prostorne i krajobrazne važnosti i vrijednosti, već simboličke snage Srđa kroz povijest Dubrovnika, posebno u suvremenosti. Mi, u Društvu prijatelja dubrovačke starine itekako pamtimo i osjećamo ulogu i moć Fort Imperiala u Domovinskom ratu i herojske dionice naših branitelja na Srđu. I upravo stoga nužno je očuvati dignitet prostora i memorije tog za Dubrovnik posvećenog mjesta. I slijediti naputke konzervatora da se u središnjem dijelu tvrđave zadrži muzejska namjena kao primarna, uz ostale prihvatljive izložbene, informativne, edukacijske i kulturne sadržaje.

Masiv Srđa protagonist je svake vizure Dubrovnika, jer mu je kolijevka, zaklon, štit i obrana. Pa tako i tvrđava Imperial. Nije stoga nepotrebno još jednom podcrtati: autentičnost je najveći kapital naše arhitektonske i svekolike baštine!
Dobrohotnim okom gledamo na skori dolazak UNESCO-ve misije u Dubrovnik, no za svoju baštinu izborit ćemo se sami, vlastitim snagama i znanjem, privrženošću i ljubavlju – svemu usprkos! – javni je apel DPDS-a.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist