Kultura

Antun Masle u Galeriji Adris

U rovinjskoj će Galeriji Adris, u petak 12. lipnja 2015. biti otvorena izložba slika Antuna Masle.

Umjetnika će predstaviti autor postava, istaknuti povjesničar umjetnosti, Igor Zidić.

– Premda je Maslin život bio odviše kratak, a slikarski mu put obasiže tek dvadeset i tri godine, razabrati je u njegovu djelu nekoliko oblikovnih faza i također, evolutivnih stadija. I ti su povijesno-razvojni elementi ona obilježja koja ne pristaju naivnim umjetnicima: u njih se individualna vizija odmah pojavljuje u konačnome obliku. Ona je, gotovo beziznimno, bezrazvojna, na nju se ne može utjecati, ona se ne da modificirati. Masle se, naprotiv, mijenja: njegova je duhovna matrica uvijek ista, ali se u mnogim pojedinostima može uočiti akumulacija novih znanja, odnosno proširenje fundusa informacija o suvremenim likovnim nastojanjima, obogaćivanje – kojiput: ogrubljivanje – izražajnih sredstava i sve učestalije prožimanje slikarskih tema i sadržaja implicitnom fantazmagoričnošću (da eksplicitne manifestacije i ne spominjemo) – zapisao je Zidić u katalogu izložbe, pa zaključuje:

– (…) ali ubrzo će nas Masle uvjeriti da je riječ o novoj životnosti, novom osjećaju realnosti koji uključuje poželjnu slobodu izbora, ali i novu otvorenost – koja ne rangira boje prema statusu tvorničkih brendova; koji hotimice proizvodi mezalijanse skupog i jeftinog, akademskog i marginalnog, sjajnog i neuglednog, otmjenog i sirovog, znalačkog i infantilnog, svetog i profanog. To su, sažeto, Maslina razlikovna svojstva u odmjeravanju s naivom: sloboda duha i ruke, kojoj kriterij nisu skepsa odraslih, nego iskrenost djece. Ni jedan naivni slikar ne bi htio da mu slika podsjeća na rad neukog seoskog djeteta; oni slikajući grade i svoju (naivnu) hijerarhiju, dok Masle ignorira i samu ideju hijerarhije. On je, nedvojbeno, čak i kad to ne zna, moderniji duh; to dokazuje obavljajući povijesnu funkciju pomlađivanja umjetnosti – pomlađujući joj perceptivne moći, ali i slikarska sredstva – zapisao je Zidić.

Posjetitelji izložbe će imati prigodu, između ostalih, vidjeti: Autoportret (1967.), Žena (1950.), Bogomoljka (1958.), Mladenci (1966.), Raspeće (1966.) i mnoge druge slike.

Izložba Antuna Masle ostaje otvorena do 1. rujna 2015., a može se pogledati svakodnevno od 19 do 23 sata, uz slobodan ulaz.

Pročitajte još

FOTO Susret riječi sa Slavicom Stojan i Vesnom Čelebić

Dulist

[FOTO] Predstavljen program 74. Igara, očekuju nas četiri dramske premijere

Dulist

‘Na početku bijaše hrid’ Slavice Stojan, ukoričena povijest Dubrovnika

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija