Kultura

Antun Masle u Galeriji Adris

U rovinjskoj će Galeriji Adris, u petak 12. lipnja 2015. biti otvorena izložba slika Antuna Masle.

Umjetnika će predstaviti autor postava, istaknuti povjesničar umjetnosti, Igor Zidić.

– Premda je Maslin život bio odviše kratak, a slikarski mu put obasiže tek dvadeset i tri godine, razabrati je u njegovu djelu nekoliko oblikovnih faza i također, evolutivnih stadija. I ti su povijesno-razvojni elementi ona obilježja koja ne pristaju naivnim umjetnicima: u njih se individualna vizija odmah pojavljuje u konačnome obliku. Ona je, gotovo beziznimno, bezrazvojna, na nju se ne može utjecati, ona se ne da modificirati. Masle se, naprotiv, mijenja: njegova je duhovna matrica uvijek ista, ali se u mnogim pojedinostima može uočiti akumulacija novih znanja, odnosno proširenje fundusa informacija o suvremenim likovnim nastojanjima, obogaćivanje – kojiput: ogrubljivanje – izražajnih sredstava i sve učestalije prožimanje slikarskih tema i sadržaja implicitnom fantazmagoričnošću (da eksplicitne manifestacije i ne spominjemo) – zapisao je Zidić u katalogu izložbe, pa zaključuje:

– (…) ali ubrzo će nas Masle uvjeriti da je riječ o novoj životnosti, novom osjećaju realnosti koji uključuje poželjnu slobodu izbora, ali i novu otvorenost – koja ne rangira boje prema statusu tvorničkih brendova; koji hotimice proizvodi mezalijanse skupog i jeftinog, akademskog i marginalnog, sjajnog i neuglednog, otmjenog i sirovog, znalačkog i infantilnog, svetog i profanog. To su, sažeto, Maslina razlikovna svojstva u odmjeravanju s naivom: sloboda duha i ruke, kojoj kriterij nisu skepsa odraslih, nego iskrenost djece. Ni jedan naivni slikar ne bi htio da mu slika podsjeća na rad neukog seoskog djeteta; oni slikajući grade i svoju (naivnu) hijerarhiju, dok Masle ignorira i samu ideju hijerarhije. On je, nedvojbeno, čak i kad to ne zna, moderniji duh; to dokazuje obavljajući povijesnu funkciju pomlađivanja umjetnosti – pomlađujući joj perceptivne moći, ali i slikarska sredstva – zapisao je Zidić.

Posjetitelji izložbe će imati prigodu, između ostalih, vidjeti: Autoportret (1967.), Žena (1950.), Bogomoljka (1958.), Mladenci (1966.), Raspeće (1966.) i mnoge druge slike.

Izložba Antuna Masle ostaje otvorena do 1. rujna 2015., a može se pogledati svakodnevno od 19 do 23 sata, uz slobodan ulaz.

Pročitajte još

JULIJANA ANTIĆ BRAUTOVIĆ U ovoj godini naš naglasak je na obnovi dubrovačkih ljetnikovaca

Dulist

Adio maestro! Napustio nas je jedan od najvećih hrvatskih dirigenata Nikša Bareza

Dulist

U KNJIŽNICAMA Otvorena prva novogodišnja izložba ‘La mer’ Nena Kere

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija