DuList IN

Antoneta Alamat Kusijanović ima novi film, bit će prikazan na venecijanskoj Mostri

blank

Kratkometražni igrani film Stane Antonete Alamat Kusijanović uvršten je u paralelni program 80. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, Dani autora (Giornate degli Autori). Film se u Veneciji prikazuje kao dio inicijative modnog brenda Miu Miu, Women’s Tales. Festival se u Veneciji odvija od 30. kolovoza do 9. rujna.

Women’s Tales je serija kratkometražnih filmova koje podržava modni brend Miu Miu. Odabrani naslovi su djela svjetski priznatih redateljica, a u sklopu paralalnog programa venecijanske Mostre, Dani autora, prikazuju se od 2011. godine. Neke od redateljice koje su imale filmove na ovoj platformi su Agnès Varda, Hiam Abbass, Chloë Sevigny, Lynne Ramsay, So Yong Kim i mnoge druge. Za ovogodišnje, 26. izdanje serije, Miu Miu je pozvao hrvatsku redateljicu Antonetu Alamat Kusijanović, piše HAVC.

Osim što ga je režirala, Alamat Kusijanović za film Stane potpisuje i scenarij, uz Ivora Martinića. Radnja filma smještena je u hrvatskoj dijaspori u SAD-u. Na dan kada treba preuzeti obiteljsku građevinsku tvrtku, Stane se suočava s brakom, ljubavi i patrijarhatom.

-Stane je priča koju sam htjela ispričati već dugo vremena. Zahvalna sam na ovoj prilici i sjajnoj filmskoj ekipi. Počašćena sam što sam pozvana među ovako svjetski renomirane filmašice i veselim se predstaviti Stane u Veneciji – rekla je tim povodom Alamat Kusijanović.

Naslovnu ulogu u filmu tumači Danica Čurčić, a u glavnim ulogama su još i Boris Isaković, Jasna Đuričić, Alban Ukaj, Lana Ujević i Tom Rushaidat.

Stane je prvi film Alamat Kusijanović nakon Murine, njenog dugometražnog prvijenca koji je osvojio nagradu Camera d’Or za najbolji debitantski film Filmskog festivala u Cannesu 2021. godine. Film je nakon toga nastavio osvajati priznanja diljem svijeta, a prošle je godine, između ostalog, redateljica bila nominirana za nagradu američkog sindikata filmskih redatelja, prestižne DGA Awards. Murina je bila i trostruko nominirana za Independent Spirit Awards (za najbolji debitantski dugometražni film, za najbolju izvedbu glumaca čije su karijere u usponu – Gracija Filipović te za najbolju fotografiju – Hélène Louvart).

Film je realiziran u produkciji Hi Production iz Milana i Eclectice iz Zagreba. Producenti filma su Max Brun, Ivan Kelava i Antoneta Alamat Kusijanović. Međunarodnu ekipu čine meksička direktorica fotografije Dariela Ludlow, scenografkinja Željka Burić, kostimografkinja Amela Bakšić, montažer Miguel Schverdfinger, skladatelj Evgueni Galperine i drugi.

Svjetska premijera filma Stane na rasporedu je 3. rujna.

U glavnom programu festivala u Veneciji (program Horizonti), svjetsku će premijeru imati dugometražni igrani film makedonskog redatelja Gorana Stolevskog, Domaćinstvo za početnike (Housekeeping For Beginners). Film nastaje u koprodukciji s hrvatskom kućom Kinorama, a producentica je Ankica Jurić Tilić.

Pročitajte još

[30 GODINA KARIJERE] Pero FullHouse slavljeničku turneju završio u Revelinu

Dulist

ADIO LJETO Koncert grupe PMS u Cavtatu

Dulist

[FOTO/VIDEO] JUBILARNI DESETI SUSRET Više od pedeset Vespi prođiralo Stradunom!

Dulist