DuList INUrednički izbor

Ane i Iris imaju odlične savjete za šarenu i kreativnu uskršnju trpezu!

Ane i Iris imaju odlične savjete za šarenu i kreativnu uskršnju trpezu!

Uskrs, s proljećem, unosi šare­nilo u naše domove i topao osjećaj oko naših srca. Ove su nam godine, možda više no ikad, potrebne boje, šarenilo i lijepe vijesti. Donosimo vam nekoliko savjeta za pripremu uskršnje trpeze. Neka ona bude šarena, kreativna i okružena ljudima koji vaš dom čine ljepšim mjestom za život.

Pripremile: Ane Čerjan i Iris Mirosavljević

Ane i Iris imaju odlične savjete za šarenu i kreativnu uskršnju trpezu!

Ukrašavanje jaja
Uskrs je, naravno, nezamisliv bez pisa­nica. Ove godine u pituravanju mogu sudjelovati i najmlađi članovi obitelji. Potrebni su vam flomasteri, naljepnice i naravno – skuhano jaje. Odaberite naljepnicu te je zalijepite na sredinu jaja. Flomasterom točkajte oko nalje­pnice, prvo jako gusto, a zatim sve rjeđe i rjeđe. Na kraju odlijepite nalje­pnicu i dobit ćete ukrašenu uskršnju pisanicu spremnu da oduševi i najzah­tjevnije članove obitelji!

Ane i Iris imaju odlične savjete za šarenu i kreativnu uskršnju trpezu!

Druga tehnika kojom možete ukrasiti vaše pisanice jest decoupage tehnika. Potrebna vam je salveta s uzorkom, decoupage ljepilo, kist za nanošenje ljepila i kuhano jaje (jaje možete i obojiti jednim od dole navedenih načina). Izrežite motiv sa salvete, namažite jaje ljepilom, a kada motiv zalijepite, ponovno ga premažite ljepilom te ostavite da se osuši.

Ane i Iris imaju odlične savjete za šarenu i kreativnu uskršnju trpezu!

Ako ste ljubitelj prirodnih boja, možete ispro­bati opiturati jaja uz pomoć borov­nica, cikle, špinata, kave ili čak čaja! Mi smo ove godine smo odlučile ispro­bati nekoliko prirodnih načina pitura­vanja jaja, ali važan podsjetnik – na koji god način radili jaja, neka ona uvijek budu sobne temperature i kada se radi o penganim jajima, nemojte dodavati ocat u vodu jer će on ‘pojesti’ vosak pa će vam sav trud ‘pasti u vodu.

Kurkuma, kupus, lučina…
Ako ste ljubitelji žute boje, kurkuma je odličan izbor za vas. U malo manje od litre hladne vode stavite malo soli i dvije žlice kurkume. Promiješajte te spustite jaja koja ćete kuhati 10-ak minuta. Jaja maknite s vatre te osta­vite još minutu, dvije u vodi prije nego ih izvadite i osušite. Ane i Iris imaju odlične savjete za šarenu i kreativnu uskršnju trpezu!

Budite oprezni, kurkuma će osim jaja sigurno obojiti i vaše prste, teće i ožice pa možda ne bi bilo loše koristiti rukavice i zaštiti površine. Jaja se mogu opiturati i u ljubičastom kupusu. Kupus narežite na sitno, ubacite u teću i ulijte toliko vode da prekrije kupus. Kuhajte 25–30 minuta pa kada se ohladi, procijedite kupus i u ohlađenu vodu stavite jaja i napomenuti, bilo bi dobro da za bojakuhajte 10ak minuta. Ono što je važno nje u kupusu imate bijela jaja ili ih sam izbijelite uz pomoć octa, jer nama je na obična jaja ispala neka tamno-plavo-siva nijansa. Isto tako, jaja će poprimiti različite nijanse ukoliko ih budete vadili iz vode u vremenskim intervalima (npr. nakon 4, 8, 12, 24, 48 sati). Isprobali smo i opengat voskom jaja i koristiti ovu tehniku, i vosak ostane jako lijepo ocrtan na jaju! Tra­dicionalno, pengana jaja se pituravaju u kori od luka. Što više kora stavite, tamnija će biti boja pa možete očeki­vati od bordo do kafenih nijansi. Ono što je važno je da najprije skuhate kore u vodi, ocijedite ih, pa u procijeđenu ohlađenu vodu stavite kuhati pengana jaja nekih pola sata (kada vidite da se vosak pojavljuje na površini, gotova su). ­

Ane i Iris imaju odlične savjete za šarenu i kreativnu uskršnju trpezu!

Dekoriranje trpeze
Sigurno ćete i ove godine svoje uku­ćane i goste iznenaditi i oduševiti nekim tradicionalnim receptima, pa će se na vašoj trpezi naći puno jaja, francuske salate, pečenja i kolača… a važno je i pitanje dekoracije stola jer će to podići cijelu atmosferu. Budite maštoviti – što se tiče jaja, možete izabrati neku lijepu krpu, zarolati je po dužini i omotati oko jaja i svezati komadom konopa da biste stvorili uši.

Ane i Iris imaju odlične savjete za šarenu i kreativnu uskršnju trpezu!

Ovako dekorirano jaje stavite na pjat, postavite pozatu i stol je spreman! Držite se onoga pravila – manje je više, a preporučamo korištenje pastelnih boja – žute, zelene, ljubičaste i plave… Goste možete iznenaditi i malim deko­racijama složenim uz pjat koje mogu ponijeti sa sobom. Izradite jedno­stavne, a slatke vrećice za pisanice i pokoju čokoladnu figuricu, ili domaću slasticu pa ih servirajte uz ili na pjate.

Vrećica za pisanice i slatkiše
Potreban vam je papir za pečenje (mi smo odabrale smeđi), ali možete upo­trijebiti i bilo koji drugi ukrasni papir, ljepilo, traka za vezanje i ljepljiva traka.

Ane i Iris imaju odlične savjete za šarenu i kreativnu uskršnju trpezu!

Važno je da papir ne bude previše tvrd, jer će ga biti teško oblikovati. Izrežite papir i postavite ga vodoravno. Dimen­zije papira su proizvoljne, a ovise o tome kolikog zečića želite. Nakon što ste okrenuli papir vodoravno, preklo­pite njegove rubove kao da pravite pro­zor, te zalijepite. Također preklopite papir s jedne strane i zalijepite ljeplji­vom trakom, kako biste dobili dno vre­ćice. S druge strane na otvoru vrećice nacrtajte velike zečje uši, te izrežite vrećicu u tom obliku. Vrećicu stisnite i oko ušiju vežite mašnu. Napunite ih i spremne su za vaše goste!

Ane i Iris imaju odlične savjete za šarenu i kreativnu uskršnju trpezu!Ane i Iris imaju odlične savjete za šarenu i kreativnu uskršnju trpezu!

RECEPT

Torta od mrkve u obliku zeca
Nakon što ste vi i vaši gosti gotovi s objedom, možda ne bi bilo loše uz kafu poslužiti neki malo laganiji kolač. Za vas smo pripremili zdraviju verziju popularne torte od mrkve, nadamo se da će vam se svidjeti kao i nama! Lagana, puna okusa i jako mirisna, a jednostavna i brzo gotova!

Ane i Iris imaju odlične savjete za šarenu i kreativnu uskršnju trpezu!

Sastojci:
Biskvit
3 jaja
1 čaša grčkog jogurta
50 ml kokosovog ulja
3 ožice meda
200 ml bademovog mlijeka (može i obično ili bilo koje po vašem izboru)
1 žlica ekstrakta vanilije
300 gr pirovog brašna
100 gr kokosovog brašna
2 ožice kanjele (cimeta)
1 prašak
2 žličice sode
½ žličice soli
100 gr mljevenih ili isjeckanih oraha (može ili jedno ili drugo, ovisno kako volite)
400 gr fino nagratane mrkve

Preljev
2 čaše grčkog jogurta
100 gr ABC sira
30 gr štauba (cukara u prahu)
1 žlica ekstrakta vanilije

Postupak:
• Zagrijte pećnicu na 180°. Okruglu posudu za pečenje (20 cm) prekrijte papirom za pečenje.
• U zdjeli miksajte jaja, jogurt, ulje, med, mlijeko i ekstrakt vanilije, dok se sastojci ne pomiješaju.
• U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, cimet, prašak, sodu i sol te malo po malo dodavajte prvoj smjesi lagano miksajući.
• Na kraju smjesi dodajte orahe i izgratanu mrkvu.
• Smjesu podijelite po pola, rasporedite jednu polovicu u posudu i pecite u zagrijanoj pećnici 30–40 minuta (pro­vjerite čačkalicom – ovisno o pećnici), a zatim ostavite da se potpuno ohladi. Ponovite isti postupak s drugom polovicom smjese.
• Dok se to peče, u zdjeli umutite grčki jogurt, ABC sir i ekstrakt vanilije. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu, pa pomalo dodajte cukar u prahu.
• Jedan biskvit ostavite cijeli (za glavu), a od drugog izre­žite uši i leptir mašnu. Spojite ih, premažite kremom i po želji ukrasite voćem. Stavite u frižider i neka se ohladi bar 4 sata prije posluživanja!

Pročitajte još

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad