DuList IN

ANĆELA RUŽICA DODIG S fotoaparatom u ruci spaja duhovnost i umjetnost

ANĆELA RUŽICA DODIG S fotoaparatom u ruci spaja duhovnost i umjetnost

Duhovni poziv može itekako biti usklađen s umjetničkim i kreativnim radom, a tome upravo svjedoči časna sestra anćela Ružica Dodig. Ova redovnica odgajateljica je u Učeničkom domu Paola di Rosa u kojem vodi medijsku sekciju te djevojke uči svim zakonitostima snimanja filmova, ovog je ožujka posebnu pažnju javnosti privukla fotografijom dubrovačkog juga koju je poznata kompanija Nikon proglasila fotografijom mjeseca. Iako Nikonovu ‘fan’ stranicu prati već dulje vrijeme, ova anćela po prvi put se odlučila u inbox im poslati fotografiju, i upravo je to bio pravi pogodak.

— Od početka radim s Nikonovom opremom pa mi je bilo drago što su izabrali baš moj uradak. Fotografija je nastala za juga pred festu svetog Vlaha. Baš sam to popodne odlučila odvojiti malo vremena za sebe, tako dok su drugi bili na Festi, ja sam bila na Pilama mimo gužve i fotografirala. Jugo me jako smiruje, a prizor je bio hipnotizirajući. Uspjela sam uhvatiti trenutak kada se palila gradska rasvjeta i tako je slika i nastala – istaknula je sestra Ružica Dodig.

Sve je počelo s videom ‘Happy’

Duhovni poziv s onim kreativnim i umjetničkim savršeno usklađuje. Sestre su u samostanu prepoznale taj dar u njoj i poslale je na Akademiju likovnih umjetnosti u Italiji usmjerenu ka novim tehnologijama u umjetnosti na kojoj se, među ostalim, bavila i grafičkim dizajnom.

— Učenički dom idealno je mjesto gdje sve ovo mogu prakticirati. Kreativnost i umjetnički izričaj bili su u meni prisutni, a iskristalizirali su se kroz duhovni poziv. Sestre su mi velika podrška i omogućile su mi potrebne alate s kojima se može funkcionirati – ističe ova anćela koja je od srednje škole pokazivala interes za umjetnost.

— To je jedan jako lijepi duhovni i umjetnički svijet. Čim sam došla u Učenički dom Paola di Rosa željela sam krenuti s nečim konkretnim. Počeli smo s videouratkom ‘Happy’. Bio je to idealan ‘start up’, svi su to tada snimali pa im je bio gušt, nismo imali problema s time tko će snimati, svi su željeli sudjelovati. Nakon toga uratka iskristalizirali smo se tko za što ima talenta, koga što zanima, a kasnije jedno je vuklo drugo. Obično u medijskoj sekciji sudjeluje 10 do 15 djevojaka. Radimo preko cijele školske godine, zamišljamo filmove, pišemo scenarije, knjigu snimanja, prolazimo kompletan proces – naglašava ova anćela koju se redovito opisuje kao autoricu iznimne vizualne kulture i suvremenog filmskog izraza.

Kod fotografije joj je uvijek važan kut iz kojeg se određeni predmet promatra što mu daje sasvim novi, poseban izgled, kod montaže je inspirira zvuk te čim ga čuje odmah joj je jasno kako što treba izgledati, a kada je snimanje posrijedi, situacija je nešto drukčija. Tada se, govori sestra Ružica, mora unaprijed konkretno znati što će se i kako snimati. Cijeli je proces, dodaje, studiozan te nema mjesta improvizaciji.

Mladi razvijaju kritičko razmišljanje

Ipak, čitav proces, osim razumijevanja tehnoloških aspekata, mladima koji kroz njega prolaze može donijeti i mnoge druge dobrobiti. Oni ovim putem, naglašava Ružica Dodig, rade na sebi, ali i rastu u samopouzdanju te šire horizonte.

— Učenici moraju izmisliti svoju priču, a poseban je trenutak kada je stvarno vide na platnu i čuju prvi aplauz, kada drugi prepoznaju priču koja je izašla upravo iz njihovih glava. Vidi se također i da to nije ideja jedne osobe nego da je svatko pridonio, osjeti se lijepi timski rad, a ako nakon svega dođe i nagrada, to je izvrsno. Cijeli filmski proces otvara im tako prozor u jedan novi svijet. Neprocjenjivo je da s time rastu – govori ova časna sestra.

Iako se s pozicije Crkve katkada može čuti o negativnim stranama tehnologije časna sestra Ružica ističe kako to ne mora biti slučaj.

— Sama činjenica da su me moji poglavari poslali na jedan takav čisto tehnološki studij, nakon što su se upoznali s predmetima koje sam tamo pohađala, a na njemu se čak studiraju i videoigre, govori u prilog tome da tehnologija može otvoriti prozor u nešto lijepo, u novi svijet. Od današnjih vrsta tehnologija neke su jednostavnije, neke složenije, ali potrebna je određena razina pismenosti i odgoj za vrijednosti. Za mlade one su odlična prilika za razvijanje kritičkog mišljenja – govori Ružica Dodig.

Nagrađeni filmovi

S djevojkama iz medijske sekcije do sada je snimila desetak filmova, a za mnoge od njih dobili su priznanja i nagrade. Tako su 2018. na državnoj Domijadi osvojile prvo mjesto filmom ‘Miris glazbe’ za koji im je potom na manifestaciji 23. Filmske Revije Mladeži i 11. Four River Film Festivala pripala prestižna nagrada boravaka u edukativnom programu ‘The Prodigy Camp’, za talentirane filmaše i glazbenike u mjestu Leavenworth. Jedna od djevojaka iz Paole di Rosa tako će zajedno s filmskim stručnjacima snimati svoj film i vratiti se u Dubrovnik s novim znanjima i idejama.

— Sva su ova sredstva tu da svatko od nas ispriča svoju priču. Uvijek učenicama kažem da ako same ne ispričaju svoju priču, netko će je drugi umjesto njih ispričati. A, svaka od njih ima što podijeliti – govori sestra Ružica te ističe kako trenutno razmišlja kako ponovno snimiti nešto sa svojim sestrama iz samostana. — Do sada sam više radila na edukativnoj strani posvećenoj mladima, mislim da je vrijeme da malo više poradim na onoj duhovnoj za sestre i sve one koje zanima duhovni sadržaj. Vrijeme je da se vratimo duhovnim vrijednostima – priča nam ova Službenica milosrđa.

Djevojke ‘izoštrile oko’

Sestra Ružica Dodig ponovno je naglasila kako je svaki njihov film timski rad te, skromna kakva i jest, pohvalila je djevojke koje vodi u medijskoj sekciji. One su već ‘izoštrile oko’ za sve bitne filmske detalje pa tako sudjeluju i u raznim žirijima te ocjenjuju druge filmove. Prošle godine jedna od djevojaka, učenica Medicinske škole Jelena Kordić, sudjelovala je na međunarodnom festivalu filmova za djecu i mlade Giffoni Film Festivalu u Italiji. Tamo je kao članica žirija ocjenjivala profesionalne filmove namijenjene djeci. Njezina pak kolegica Ivana Raguž protekle je godine sudjelovala u snimanju nagrađene komedije ‘Miris glazbe’. Kako ističe, po dolasku u dom mogla je birati između raznih sekcija, a posebno ju je privukla upravo ova medijska te uživa u procesu snimanja filmove i njihove montaže. Tu je svakako i Lucija Rašić koja se ovoj sekciji priključila prošle godine te je također uključena u film ‘Miris glazbe’. Lucija osim snimanja, vješta je i u mnogim drugim tehničkim aspektima cijelog procesa.

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist